|  HOBBY
po 16. září, svátek má Ludmila, zítra Naděžda
Dům
Vlasy, chlupy a zbytky mýdla - to jsou hlavní viníci ucpaného odpadu ve vaně 

Vanový odpad lze vyčistit snadno a ekologicky

10. listopadu 2020 12:01 / Depositphotos
 0   0
Vana patří mezi nejfrekventovanější místa v domě, využívá ji denně celá rodina. Je tak jen otázkou času, kdy voda začne špatně odtékat v důsledku ucpaného odpadu. Vlasy a chlupy totiž udělají své. Pokud vás zajímá, jak vanový odpad vyčistit, a to i ekologicky, čtěte dál.

O stav odpadů se obvykle lidé zajímají až ve chvíli, kdy voda přestane odtékat. Přitom i v tomto případě platí, že prevence je základ. Pokud byste odpady čistili pravidelně, třeba jednou za měsíc, nemuseli byste pak potíže s odpadem řešit pět minut po dvanácté.

Zatímco třeba v umyvadle se odpad tak často neucpává, ve vaně je tato komplikace poměrně častá. Na vině jsou hlavně vlasy, chloupky a mýdlo. Tato trojice dokáže v odpadu nadělat opravdu velkou paseku. Odtokový otvor se postupně zmenšuje a změnšuje, až voda nemá kudy odtéct. Pokud má někdo v rodině dlouhé vlasy, měl by vanovému odpadu věnovat obzvláště zvýšenou pozornost. Chuchvalce vlasů totiž v odpadu vytvářejí zamotané slepence, ve kterých se ještě velmi rády usazují zbytky mýdla. A to je jen krůček k vytvoření nepropustné zátky, která vanu utěsní lépe než špunt.

Jak odpad chránit

Jak už bylo řečeno, nejlepší je vsadit na prevenci. V případě vanového odpadu jde o velmi jednoduchá a finančně nenáročná opatření:

  • Dejte do vany odtokové sítko, které zabrání tomu, aby se vlasy a chloupky dostaly do potrubí.
  • Jednou za měsíc do odpadu nalijte prostředek, který rozpustí mýdlové usazeniny. Vyzkoušejte čističe odpadního potrubí, k dostání jsou i ekologické přípravky.

Problém zvládnete vyřešit i bez odborníka

Pokud jste preventivní opatření podcenili nebo i přes jejich dodržení se vám odpad ucpal, nemusíte hned zoufat a za drahé peníze volat na pomoc instalatéra. Nejprve se pokuste problém vyřešit sami. Odpad u vany můžete vyčistit mechanicky, a to protahovacím perem nebo zvonem, nebo můžete zvolit chemické či přírodní prostředky, které vám pomohou ucpaný odpad opět uvolnit.

Protahovací pero

Protahovací pero je základní výbavou každého instalatéra, nicméně by nemělo chybět ani u vás doma. Je totiž skvělým pomocníkem v případě ucpaného odpadu ve vaně, umyvadle nebo toaletě. Protahovací pero, které má spirálovou koncovku, snadno projde oblouky trubek. A když narazí na usazeninu, jednoduše ji zprůchodní.

Gumový zvon a hydroxid sodný

Pokud je odpad ve vaně ucpaný jenom částečně, pomůže vám také gumový zvon. Gumový zvon můžete použít i v kombinaci s chemickými prostředky určenými k čištění odpadů, které obsahují hydroxid sodný.

Nejprve do odpadu nalijte horkou vodu, poté do něj nasypte několik odměrek granulí hydroxidu sodného (řiďte se návodem na obalu). Nechte působit dle potřeby, ideálně v rozmezí 20-30 minut. Poté odpad opět zalijte horkou vodou. Pokud se vám zdá, že je odpad ještě mírně ucpaný, můžete k jeho dočištění použít gumový zvon.

Na co si dát pozor

Hydroxid sodný je zdraví škodlivá látka. Proto při manipulaci s těmito čisticími prostředky dodržuje bezpečnostní předpisy. Na místě je použití rukavic a brýlí. A co se týká vody, měla by být horká, ale ne vroucí. Vroucí voda by totiž mohla rozpustit gumová těsnění v odpadu.

Ekologické čištění

Pokud se vám příčí k čištění odpadu používat přípravky obsahující hydroxid sodný, můžete zátku v odtoku odstranit i ekologickým způsobem. Do odpadu nasypte 1 hrnek jedlé sody, který zalijte jedním hrnkem klasického octa. Nechte 20 minut působit a pak odpad propláchněte horkou vodou. Jedlou sodu můžete nahradit také práškem do pečiva nebo kuchyňskou solí. O tom, že je ocet v domácnosti nenahraditelný pomocník, jsme psali zde.

Fotogalerie
Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu