Sklokeramika versus indukce a jejich plusy i minusy
Na první pohled vypadají téměř stejně, ale rozdíly v nich jsou velké, a to i co se týče energetické náročnosti. Věděli jste třeba, že indukční desky nejsou vhodné pro lidi se srdečním stimulátorem, protože je indukční vlny mohou ohrozit?
Podstata indukční desky
Indukční vařič funguje na principu indukčního ohřevu. Vařič obsahuje cívku z měděného drátu, která je napájená velkým střídavým elektrickým proudem. Díky tomu, že měděný drát je kvalitním elektrickým vodičem, nedochází k tepelným ztrátám. Při ohřívání v hrncích nedochází k zahřívání desky. Ta je stále chladná, takže nehrozí, že byste se popálili vy nebo vaše děti. Magnetické pole totiž působí vodivě na dno nádoby a díky tomu se v ní indikují vířivé proudy měnící se v teplo.
Jednotlivé výrobky prodávané na trhu mohou mít různé funkce. Mezi ně patří rozpoznávání velikosti nádobí, automatické nastavení, automatické vypínání, časování, automatický náběh teploty, bezpečnostní dětské pojistky a další. Některé modely mají také dotykové ovládání. Kromě ceny by vás při výběru měl také zajímat celkový příkon, rozmístění induktorů, počet a možnosti využití varných zón a délka záruky.
Výhody a nevýhody
Mezi hlavní výhody indukční desky patří velmi rychlý ohřev, rovnoměrnost ohřevu a lepší účinnost přenosu tepla. Indukční ohřev sám o sobě žádné teplo negeneruje a lze tak uspořit na ceně za elektřinu. Když hrnec odstavíte, vaření se ukončí. Velká výhoda, kterou ocení především hospodyňky, je její snadná údržba. Jídlo se totiž na povrchu desky nepřipaluje. A teď k těm nevýhodám. Tou hlavní je její pořizovací cena, která bývá až třikrát vyšší než u sklokeramiky. Mimo to také musíte počítat i s náklady na nákup nádobí z magnetických materiálů. Jiné totiž nemůže být používané.
Zkuste si jednoduchý test s magnetem. Nádobí, na které se magnet chytne, což může být případ i smaltovaných hrnců, můžete bez obav použít. Jinak budete muset opět investovat další částku do speciálního nádobí. A ta opět není malá. Takže pokud v týdnu vaříte minimálně, může pro vás být investice do indukční varné desky zbytečně velká a návratnost peněz bývá až v horizontu let. Nevýhodou je vyšší hlučnost indukčních desek. Také nejsou zrovna vhodné pro lidi se srdečním stimulátorem. Indukční proudy mohou totiž ohrožovat různou elektroniku.
Podstata sklokeramické desky
Obecně se pod pojmem sklokeramika rozumí deska s elektrickými topnými spirálami, které ohřívají varné zóny. Na tuto desku lze, oproti indukcím, použít nádobí z jakéhokoli materiálu. Ovšem když vám třeba vykypí hrnec a tekutina zateče mezi rámeček a sklokeramický základ, hůře se čistí. Anebo si lze pořídit i model bez rámečku. Deska je vyrobená z odolného materiálu mající extrémní nízkou tepelnou roztažnost, díky které nepraská ani při velkých teplotních rozdílech. Sklokeramické desky mohou být ovládány mechanicky či dotykově. Některé desky mají další komfortní prvky. Mezi ně patří např. funkce automatického náběhu teploty, digitální ukazatel, časovač, bezpečnostní zámek, ukazatel zbytkového tepla atd.
Výhody a nevýhody
Hlavní výhodou sklokeramické desky je úspora elektřiny oproti litinové plotýnce. Je účinná a dosahuje rychle požadované teploty. Sklokeramické desky jsou moderní, snadno se čistí a mají světelnou indikaci zbytkového tepla, díky které uvidíte, zda si stále ještě budete muset dát pozor na horký povrch desky. Sklokeramické desky jsou rozhodně kvalitnější než elektrické litinové sporáky.
Závěrem
Zvažte, jak často budete vařit a v závislosti na účinnosti spotřebiče a jeho pořizovací ceně se rozhodněte, jestli se vyplatí investovat do úsporného, ale dražšího vařiče, nebo jestli bude vhodnou volbou něco levnějšího. Zohledněte i počet plotýnek a spotřebu jednotlivých desek. A pak už je to jenom na vás. A jestli uvažujete, že společně s deskou koupíte v sadě i pečící troubu, máme pro vás opět pár rad, na co se při jejím výběru zaměřit. Dále čtěte: Pokud chcete, aby vám myčka dlouho vydržela, dodržujte několik zásad.