|  BYDLENÍ
pá 22. listopadu, svátek má Cecílie, zítra Klement
Spotřebiče
Kdo jednou ochutná, nechce prý většinou jinou 

Vynikající šunku bez éček si můžete vyrobit i doma. Budete překvapeni, jak je to jednoduché

30. prosince 2019 14:07 / Internet
 0   0
Dopřáváte si pravidelně k snídani libovou šunku? Pak jistě víte, že i mezi tímto druhem uzeniny může být velký rozdíl. Jestli už se nechcete spoléhat na kvalitu kupované šunky, zkuste si vyrobit svou vlastní. Takovou totiž můžete dát bez obav i vašim dětem.

Šunka patří mezi skutečné lahůdky, kdo by si ji rád nedopřál? Jestli patříte k těm, kteří rádi zkoušejí nové věci a dávají přednost vlastním výrobkům, může pro vás být výroba šunky novoroční výzvou, na které si pochutnají všichni vaši nejbližší včetně vás. Není to totiž nic těžkého.

O vše se postará šunkovar

Jistě jste slyšeli o přístroji zvaném šunkovar. Jedná se v podstatě o formu na přípravu šunky. Možná se vám napoprvé nechce do její koupě investovat, tak bude lepší, když si ji zapůjčíte u svých známých. Pokud byste však šunku připravovali pravidelně, bude se vám tento chytrý pomocník určitě hodit. Přípravu drůbeží lahůdky s ním totiž zvládne i úplný začátečník.

Výhodou domácí šunky je fakt, že přesně víte, co obsahuje. Záleží jenom na vás, jaké maso při její přípravě použijete. Farmářské je pochopitelně značka ideál. Vyhnete se chemickým příměsím a pochutnáte si tak na zdravé šunce bez éček.

Důležitá je síla pružiny

Ale teď už k samotným šunkovarům. Na trhu se dají sehnat plastové, hliníkové i nerezové. Nelze říct, který z nich je nejlepší, protože kvalitní plast se dnes dalším zmiňovaným materiálům určitě vyrovná. V každém případě je ale lepší vyhnout se příliš laciným přístrojům. Disponují často slabou pružinou, která nevyvíjí na maso dostatečný tlak, takže se výsledná šunka může rozpadat.

Jde to i bez mikrotenu

Některé šunkovary nabízejí přípravu šunky přímo v nádobě, u jiných je třeba maso s ostatními ingrediencemi napěchovat do mikrotenového sáčku. Následně se nádoba uzavře, hmota pomocí pružiny stlačí a postupně vaří. Součástí šunkovarů bývá také teploměr, který umožní hlídat aktuální teplotu vody v nádobě a kontrolovat tak proces vaření. V zásadě však výrobu šunky hlídat nemusíte. Nastavíte vše podle pokynů výrobce a čekáte, až se maso pomalu uvaří.

Vyzkoušet můžete celou řadu receptů

Stejně jako ostatní přístroje, i jednotlivé části šunkovaru lze obvykle mýt v myčce, takže údržba není nijak složitá. Nemáte myčku? I v ruce se dá nádobí mýt efektivně a úsporně, psali jsme zde. Dobrou formu na šunku lze pořídit už za něco málo přes pětistovku. Její součástí bývají recepty, sehnat jich však lze spoustu i na internetu. Pokud máte v rodině masožrouta, může být šunkovar dobrým tipem na dárek.

Fotogalerie
Marie Drahá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu