|  BYDLENÍ
pá 22. listopadu, svátek má Cecílie, zítra Klement
Spotřebiče
Pachy z vaření se odsávají přímo tam, kde vznikají - na varné desce 

Větší komfort v kuchyni? Pořiďte si sporák a digestoř v jednom

30. července 2018 11:07 / Shutterstock
 0   0
Přejete si někdy vařit bez toho, aniž byste cítili výpary na pohovce v obýváku a nemuseli současně zvyšovat hlasitost na televizi? Jde to, pokud vyměníte klasickou digestoř za dva v jednom: tedy varnou desku se zabudovaným odsáváním. Připravte se ale na to, že sáhnete hlouběji do peněženky.

Odsavač par je v kuchyni nepostradatelným pomocníkem, ale spoustě lidí umí lézt na nervy. Jednak tím, že se do něj při vaření občas praští do hlavy, a také svou hlučností. Ani modernější typy totiž nezabrání tomu, abychom jen o několik metrů dál nevěděli o tom, co se děje u plotny. Právě to je daň za otevřený prostor – výpary od jídla a nepříjemné hučení.

Šetří místo a má mimořádný výkon

Výrobci však přišli na to, jak tento problém vyřešit, a nabádají ke zcela novým možnostem uspořádání. Vestavěná digestoř do indukční varné desky podle nich jednoznačně ušetří místo v kuchyni a nabízí mimořádný výkon. S nízkou spotřebou elektrické energie strhává odsávané páry dolů, a to štěrbinou umístěnou přímo ve varné desce. Pachy z vaření se tak odsávají z pánve, hrnce nebo grilu - přímo tam, kde vznikají.

Desky s integrovaným odsavačem par se dokonce pyšní tím, že mají sílu odsávání větší než rychlost, při které pára stoupá. Oproti 60% účinnosti standardního systému horního odsávaní digestoří prokázaly podle výrobců testy digestoří a varných desek 100% účinnost odsávání. To vše pod hlavičkou energetické třídy A+++ a obvykle s nadstandardní zárukou.

Kam se instaluje?

Vestavná část digestoře se instaluje pod varnou desku, nejčastěji do zásuvky se standardní hloubkou. Ventilační jednotka pak bývá obvykle umístěna v soklu kuchyňské linky. Je však možné ji přesunout kamkoliv mimo kuchyň a docílit tak téměř bezhlučného provozu.

Stejně jako u většiny varných desek je možné vybírat z varianty se čtyřmi či méně varnými zónami nebo bezzónového provedení. Štěrbina bývá umístěna ve středu či v zadní části indukce, zvolit lze přitom manuálně nebo automaticky uzavíratelnou variantu. Většina modelů bývá vybavena nádobkou o obsahu 0,5 litru, která slouží k případnému zachycení tekutin.

Digestoř lze ovládat dotykem přímo na varné desce. Nechybí několik rychlostí, různé stupně intenzity odsávání i klasický doběh. Některé z desek bývají opatřeny také kontrolkou zbytkového tepla, minutkou či dětským zámkem. Jak pečovat o varnou desku? Vyhněte se agresivnímu náčiní a běžným čistícím prostředkům, psali jsme zde.

Cena se drží nahoře

Proti všem superlativům kombinace varné desky s digestoří zatím stále mluví její finanční náročnost. Pod padesát tisíc korun ji nepořídíte, většina z nich stojí naopak ještě daleko víc. Vzhledem k tomu, že stále nejde o spotřebič, který by byl v českých domácnostech výrazně rozšířen, se dá čekat, že postupem času jeho cena na trhu klesne.

Fotogalerie
Marie Drahá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu