Mytí nádobí bez zbytečné chemie? Jde to! Zkuste si jar vyrobit doma
Nejprve krátce o nejběžnějších mycích prostředcích z drogerie. Když se zeptáte alergika, jestli je používá, téměř s jistotou vám řekne ne. Vyšší zásaditost jaru a dalších prostředků totiž narušuje ochranný kyselý plášť kůže, což může vést k podráždění pokožky. Nejsou vhodné hlavně pro ty, kteří mají suchou pleť nebo trpí ekzémy. Zmást vás mohou reklamní nápisy, které tvrdí, že to tak není - složení však mluví za své.
Pokud začnete přípravky trochu víc zkoumat, zjistíte, že jsou plné chemikálií. Jako celek nejsou považovány za toxické, to však nic nemění na tom, že obsahují pesticidy. S těmi umýváme nádobí, ze kterého pak jíme. Dávno už ale víme, že bez chemie se obejdeme. Jde to i v kuchyni. Část ingrediencí, z nichž lze vyrobit jar, máme doma. Zbytek dokoupíme.
Co budete potřebovat?
• 375 ml horké vody (cca 1,2 hrnku)
• 36 gramů nastrouhaného olivového mýdla
• půl lžíce sody na praní (ideálně jemně namleté)
• 1 lžíci octa (může být kvasný lihový, jablečný i vinný)
• 1 lžíci kokoglukosidu
• esenciální olej (citrusy, pomeranč, levandule, tea tree...)
Jak je známo, ocet má čisticí a leštící účinky, působí jako desinfekce a změkčuje vodu. Jak navrátit podomácku lesk i zašlým příborům si přečtěte zde. Soda na praní směs zahušťuje a spolu s mýdlem dokáže nádobí odmastit. Kokoglukosid není nutné při výrobě použít, ale tvoří pěnu, a mytí je s ním podle zkušeností příjemnější. Dá se sehnat ve specializovaných prodejnách nebo na internetu. Esenciální olej zajistí, že nám bude přípravek hezky vonět.
Postup:
Olivové mýdlo nastrouháme a mícháme v horké vodě, než se úplně rozpustí. Přidáme sodu na praní, ocet i kokoglukosid a všechno pečlivě promícháme. Necháme vychladnout. Měla by nám vzniknout gelová konzistence, proces urychlí lednička. Následně přidáme 5 až 10 kapek esenciálního oleje, pro intenzitu případně i víc, a přelijeme do lahvičky nebo dávkovače.
Pokud budete mít pocit, že je prostředek na nádobí příliš hustý, zkuste ho zahřát a přidat trochu vody. Za vyzkoušení ale určitě stojí.