Válí se vám bioodpad po kuchyni? Řešení je jednoduché
Třídíme papír, plasty, bílé a barevné sklo. To už je pro nás samozřejmost. Stejnou samozřejmostí se však mohou stát zbytky ovoce a zeleniny. Házet je do smíšeného odpadu je totiž velká škoda. Pro naši zahrádku mohou být cenným zdrojem živin – v podstatě bez práce. Kompost si žije svým vlastním životem. Takže? Stačí zvážit, která nádoba na bioodpad je pro vaši domácnost nejvhodnější.
Plastový kyblík
Máte částečně vyhráno, pokud máte poblíž kuchyně komoru (není myšleno skříň na zavařeniny), schody do sklepa, případně kotelnu. Plastový kyblík s poklopem tam (skoro) nikomu na očích nebude. Je to vlastně nejlevnější způsob, jak dočasně skladovat bioodpad v domě. S tou nevýhodou, že je nutné kyblík pravidelně vymývat. Sáčky nepomůžou, protože i tak odpad většinou proteče. A vlhkost podporuje vznik plísní a zápachu.
Odpadkový koš
Podobnou službu vám udělá klasický odpadkový koš. Vlastnosti má víceméně stejné. Jestliže nemáte žádnou „boční“ místnost, otázkou je, jestli chcete mít v kuchyni dva koše, nebo vůbec máte kam dvě nádoby umístit. Pokud máte malou kuchyň a potřebujete ji opticky zvětšit, poradíme vám zde. O děrovaném koši raději hovořit nebudeme, to už můžete nechat zbytky rovnou v plastových nádobkách.
Nerezová nebo keramická nádoba
Konečně něco, za co se nemusíme stydět! Mají přitažlivý design, jsou vyrobeny z elegantních materiálů různých stylů a barevných kombinací. Umístit je můžete přímo na kuchyňskou linku (záleží pochopitelně na tom, jak máte velkou), nebo na zem. Ale pozor, úplnému vynášení odpadu se nevyhnete. Doporučuje se obsah vysypat jednou za dva až tři dny, jinak se uvnitř tvoří plísně. A o tu obzvlášť v kuchyni nestojíme.
Odvětrávaný košík nebo držák na sáček
Speciální pomůcky při třídění, které patří mezi levnější varianty. Tedy pokud pomineme neustálé doplňování kompostovatelných sáčků. Košíky pořídíte různých velikostí. Lze je postavit na zem, nebo zavěsit na zeď či vnitřní stranu dvířek kuchyňské linky. Má do nich přístup vzduch, takže plíseň a zápach jsou méně pravděpodobné. Při tomto způsobu třídění lze vynášet zbytky jednou týdně i méně! Jenže estetika pokulhává. V kuchyni na očích byste asi košík nebo držák nenechali.
Vermikompostér
Že jste o něm ještě neslyšeli? Biologický odpad se v něm rozkládá s využitím žížal. Čtete správně. Vermikompostování je považováno za nejpokročilejší metodu. Vaše děti mohou pozorovat, jak žížaly přeměňují ohryzky na vermikompost, rybáři si mohou snadno „vypěstovat“ své vlastní žížaly. Vermikompostér je řešením pro lidi žijící v činžáku. V zimě je ale třeba přesunout ho dovnitř...
Domácí fermentor
Jedná se o zařízení poháněné elektrickým proudem. Bioodpad je v minikompostárně zahříván na teplotu 60 °C. Ta je uzavřena a vybavena uhlíkovým filtrem, který pohlcuje zápach. Může stát vedle linky, je přijatelný i vzhledově. Existuje také způsob, kdy se do bioodpadu přidávají speciální bakterie bokashi, a ty odpad rozkládají. Postupně se zmenšuje jeho objem, bohužel s tou nevýhodou, že může zapáchat.