|  BYDLENÍ
pá 22. listopadu, svátek má Cecílie, zítra Klement
Spotřebiče
Pokud jste ještě nikdy v mikrovlnce vařit nezkoušeli, možná je načase začít 

Vaření v mikrovlnce: Oběd máte hotový za patnáct minut!

05. prosince 2017 12:31 / Shuttershock
 3   0
Večeře za deset minut? Koláč za pět minut? Žádný problém, řeknou vám všichni, kteří si dávno uvědomili, že mikrovlnka neslouží jen k ohřívání jídla a výrobě popcornu. Jídlo na páře je zdravé a může být i chutné: jen je třeba si pohlídat, kolik času potřebuje právě váš spotřebič.

Mikrovlnka umí být skvělým pomocníkem, pokud se objeví nečekaná návštěva. Pomůže i v případě, kdy potřebujete narychlo připravit oběd na druhý den do práce. Nebo si díky ní zkrátka ušetříte energii a tím pádem i peníze. Jen počítejte s tím, že budete ze začátku vařit metodou pokus-omyl.

Nádobí

Na talířku ani v klasických hrncích, které máte v kredenci, se v mikrovlnce nevaří. Je potřeba pořídit si speciální nádobí. Jeden kousek vás může vyjít na internetu do stovky, ve značkovém obchodě klidně pět set. Záleží, co preferujete. Nádobí však není potřeba mít tolik – řada nádob je totiž univerzální. Bývají z varného skla, keramiky nebo prověřené umělé hmoty. Nejosvědčenější je kulatý tvar.

Zásady vaření

V mikrovlnné troubě lze uvařit takřka cokoliv. Brambory, těstoviny, rýži, zeleninu, stejně tak luštěniny. Výjimkou nejsou ani vajíčka nebo maso. Některé hospodyňky pečou tímto způsobem i rychlé lité buchty. A další v troubě pravidelně zavařují. Ideální je k tomu například mikrovlnka, pečicí a parní trouba v jednom, o které jsme psali zde.

Pokud jste s tím ještě nezačali, bude se vám hodit do začátku několik rad:

  • Zeleninu nebo přílohy je potřeba vařit vždy s alespoň trochou tekutiny. Připravují se obvykle při teplotě 600 W. Délka času závisí na výkonu a typu mikrovlnky, může trvat sedm i deset minut
  • Luštěniny se hodí zalít už předem horkou vodou. Mohou se vařit až dvacet minut, hrách a fazole klidně půl hodiny. Záleží vždy na tom, jestli je předem namočíte
  • Horkou vodou zaléváme také těstoviny, můžeme přidat klasicky trochu soli i oleje. Pozor, těstoviny by měly být celé ponořené. Nezakrýváme je
  • Obecně je však vhodné používat poklop. Vaření je rychlejší a jídlo se tolik nevysouší. Podobnou službu může udělat savý papír, například ubrousek nebo papírová utěrka
  • Během vaření jídlo několikrát promíchejte. Pokud tedy nepřipravujete zrovna omeletu nebo volské oko. Pokrm se pak vaří stejnoměrně
  • Používejte raději dvakrát větší nádobu, ať vám jídlo nevykypí. A také je dobré nechat jej v mikrovlnce určitou dobu „dojít“
  • Kde vzít přesné recepty? Na internetu jich koluje nespočet. Poradí vám na kuchařských webech nebo maminky živě diskutující na portálech pro ně určených

Je vaření v mikrovlnce zdravé?

Existují dva tábory. Jeden tvrdí, že mikrovlnná trouba vyzařuje vlny podobné rentgenu nebo dalším typům radiačního záření. Odborníci to však už dávno vyvrátili. Rizika poškození lidského zdraví mikrovlnným zářením jsou podle nich minimální. Vyplývají spíš z toho, že lidé nedodrží návod k použití trouby nebo pravidla hygieny, případně není jejich mikrovlnná trouba v dobrém technickém stavu. Benefitem mají být naopak kvůli kratší době vaření vyšší nutriční hodnoty. A kdo chce polemizovat, ať si přečte, jak „zdravé“ je tolik oblíbené grilování na zahradě.

Fotogalerie
Marie Drahá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu