|  BYDLENÍ
pá 22. listopadu, svátek má Cecílie, zítra Klement
Kuchyně
Pokud chcete, aby vám vaření přinášelo radost, rady odborníků nepodceňujte 

Zbavte se zlozvyků, které vám tupí nože

26. listopadu 2017 08:49 / Shuttershock
 0   0
Jak jsou na tom vaši králové kuchyně? Zjistíte záhy. Stačí si udělat rychlý test. Vezměte měkké rajče a zkuste ho ukrojit. Rovnáte krásné tenké plátky, nebo vám jen teče šťáva po pracovní desce? Ve druhém případě nemáte doma nože, ale spíš nešikovné a nebezpečné pomocníky. A dost možná si to za to můžete sami.

Češi přímo milují domácí vaření. Zatímco dřív bylo spojováno jen s ženskou u plotny, dnes je pro řadu lidí zábavou a koníčkem. Svědčí o tom množství televizních pořadů i zvyšující se počet kuchařek na pultech. Tupý nůž v kuchyni však dokáže vaření v minutě otrávit. Pokud nepatříte k lidem, kteří chtějí ušetřit a koupí si nože za pár korun na trhu, zřejmě s nimi špatně zacházíte. Skoncujte s tím jednou provždy.

V šuplíku ne! Pořiďte jim stojan

Místo, abyste měli sedm kvalitních nožů na různé druhy krájení, máte jich doma dvacet. Aby se do kuchyně všechny vlezly, vyčleníte jim hezky místo v příborníkovém šuplíku. Leží si tam bez ladu a skladu, ale je tam pro ně místa dost. A to je začátek jejich konce. Jakmile padnou nože ostřím na sebe, ničí se a rychle se vzájemně tupí.

Rada č. 1: Protřiďte si nože a začněte je ukládat samostatně

Dřevěný špalek vypadá stylově a může být ozdobou vaší linky. Nože se do něj zásadně ukládají ostřím nahoru, ne dolů. Řadu let jsou na trhu i magnetické lišty na odkládání nožů. Jsou velmi praktické, jen je třeba dávat si pozor při sundávání nože z lišty. Nesmíte pohybovat plochou čepele smykem po podložce, ale směrem k sobě. V opačném případě se ztupí ostří ještě dřív, než jste začali krájet. A pokud chcete zůstat věrni svému šuplíku, pořiďte si alespoň kvalitní zásobník na nože.

Na čem krájíte?

Pokud chcete nůž co nejrychleji otupit, krájejte s ním na porcelánovém talířku. Můžete si být jisti, že příště použijete kromě něj i snůšku sprostých slov. Nevhodný je ke krájení také plech nebo pracovní deska. O tom, jakou vybrat do kuchyně pracovní desku, jsme psali zde. O dekorativních skleněných a keramických prkénkách, které jsou častou součástí moderních domácností, nemluvě.

Rada č. 2: Když krájet, tak na dřevě

V nabídce jsou sice i prkénka plastová, ta ale podle všeho nehubí bakterie tak jako prkénka dřevěná. Navíc ta dřevěná jsou stejně hezčí. A dejte pozor na to, že nožem se neotevírají konzervy ani zavařovačky!

Horká voda nože tupí

Způsob mytí nožů hraje v případě jejich ostrosti rovněž velkou roli. Dávat je do myčky, nebo ne? Jsou kuchařky, které dávají keramické nože do myčky zcela běžně. A na ostrosti jim to prý nijak neubírá. Zkušenosti profesionálních kuchařů však hovoří jinak. Nůž nikdy nesmí přijít do myčky! Důvod je prostý. Při teplotě, která dosahuje při konečném oplachu až 85 °C, změkne podle nich ostří doslova jako mýdlo. Pod tlakem na potravinu se pak nůž ohýbá a nekrájí. Protože nožům škodí horkost, nepíchejte jimi ani do brambor, které se vaří!

Největším pomocníkům v kuchyni neprospívá také chemické působení mycích přípravků. Zabrat ji dává stálá vlhkost, vysoký obsah soli ve vzduchu nebo ve vodě a také kyseliny ze zbytků jídla.

Rada č. 3: Nůž vždy oplachujte pod tekoucí vodou

Pokud budete chtít nože nabrousit, držte se rad odborníků. Doporučují nepoužívat starý typ pomůcky s kovovými kolečky. Tímto brouskem si podle nich nože spolehlivě zničíte. Na broušení radí použít brusný kámen a hlídat si úhel zhruba 15 stupňů.

Fotogalerie
Marie Drahá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu