|  BYDLENÍ
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Komerční sdělení
Po volbě typu umyvadla přichází na řadu výběr konkrétního kousku 

Poradíme, jak vybrat správné umyvadlo pro vaši koupelnu

11. června 2024 16:56 / vivaeshop.cz
 0   0
Výběr umyvadla do koupelny se může zdát na první pohled jako banální záležitost. Ve skutečnosti se ale jedná o důležité rozhodnutí, které ovlivní jak vzhled vaší koupelny, tak i vaše každodenní pohodlí při používání. V tomto článku vám poradíme, na co se při výběru umyvadla zaměřit, aby perfektně zapadlo do vašich interiéru a plnilo svou funkci.

Na co se zaměřit v prvním kroku?

Před samotným výběrem typu, designu či konkrétního kusu umyvadla je potřeba se zaměřit na následující faktory, ze kterých budeme při výběru vycházet.

  • Velikost koupelny – do malé koupelny se hodí spíše menší umyvadlo, které nezabere příliš prostoru. Zvolit můžete třeba rohové nebo menší umývátko na skříňku. Naopak do prostorné koupelny si můžete dovolit i větší a luxusnější model či dvojumyvadla.

  • Požadovaný stylumyvadla se vyrábí v široké škále tvarů, barev a materiálů. Můžete si vybrat klasické keramické umyvadlo, moderní umyvadlo z litého kamene, minimalistické umyvadlo ze skla nebo rustikální umyvadlo z terakoty. Vycházíme vždy z celkového stylu koupelny, se kterým by mělo samozřejmě ladit. Dobré je sladit veškerou keramiku, volit jednu ucelenou řadu od jedné značky, což dodá celému prostoru punc luxusu a vkusu.

  • Způsob montáže – umyvadla se dělí na závěsná, zápustná, polozápustná, volně stojící a umyvadlové mísy. Závěsná umyvadla se montují na zeď a šetří prostor pod umyvadlem. Zápustná umyvadla se vsazují do skříněk a polozápustná umyvadla jsou částečně zapuštěná do skříněk. I zde samozřejmě vycházíme z toho, jaký nábytek či prostorové možnosti v koupelně máme. Ovšem pokud trváme na umyvadle na desku nebo volně stojícímu kousku přizpůsobíme tomu již při rekonstrukci celý prostor.

  • Funkčnost – některá umyvadla disponují otvorem pro přepad, otvorem pro baterii a dalšími prvky, které ovlivňují jejich funkčnost. I na toto je potřeba při výběru myslet.

Druhy umyvadel

Základní “otázky” máme tedy zodpovězeny, nyní již můžeme přejít k výběru typu umyvadla. Jaké možnosti se nabízejí?

Závěsná umyvadla

Závěsná umyvadla jsou klasický a univerzální typ – lze je umístit prakticky do jakékoliv koupelny, protože se montují přímo na zeď pomocí speciálních šroubů. Zavěšení šetří prostor pod umyvadlem, čímž se zvětšuje optický dojem v koupelně. Nabízí se v široké škále tvarů, barev a materiálů. Jejich nevýhodou je nutnost pevné zdi pro montáž (i když ve většině umakartových koupelen právě tento typ najdeme) a viditelné potrubí pod umyvadlem.

Umyvadla na skříňku

V současnosti nejběžnější typ umyvadla. Je velmi oblíbené zejména pro jeho multifunkčnost. Instaluje se totiž přímo na skříňku, která má již připravený otvor v její horní části. Prostor pod umyvadlem tak slouží zároveň jako prostor úložný. Umyvadlo může mít různý design, barvu a provedení tak, aby ladilo nejen se samotnou skříňkou, ale i s celou koupelnou. Nevýhodou je menší hloubka umyvadla a samozřejmě nutnost pořízení skříňky, což je další investice.

Umyvadla na desku

Umyvadla na desku jsou stále žádanější, jedná se totiž o velmi moderní a elegantní typ. Najít je můžeme také pod názvem “umyvadlové mísy”. Tato umyvadla se pokládají na speciální desku, která může mít různý tvar, barvu i materiál. 

Dodávají koupelně luxusní vzhled a umožňují kreativní designové řešení. V tomto případě se můžete na designu samotného umyvadla opravdu vyřádit, volit totiž lze z klasické keramiky nebo akrylu, ale také syntetického či přírodního kamene nebo dokonce skla. Deska navíc slouží jako přehledný odkládací prostor pro kosmetiku a hygienické pomůcky. 

Volně stojící umyvadla

Samostatně stojící umyvadla, která dodají koupelně originální a luxusní vzhled, se hodí do prostorných koupelen a vyžadují dostatek volného prostoru. Nabízí se v různých designech a materiálech, včetně litého kamene, skla a keramiky.

Tento typ může být i přímo součástí nábytku, takže spodní část umyvadla, která vede do země, je využitá opět jako malý úložný prostor. S volně stojícím umyvadlem je však nutné počítat již při zahájení rekonstrukce, protože odpady a přívod na vodu se instalují do podlahy. 

Dvojumyvadla

Dvojumyvadla jsou ideální řešení pro partnerské či rodinné koupelny, kde se ráno schází více lidí. Dvě umyvadla vedle sebe zajišťují komfortní používání a šetří čas. Nabízí se v různých konfiguracích, včetně dvou samostatných umyvadel na skříňce, umyvadla na desku se dvěma umyvadly a volně stojícího dvojumyvadla. Nevýhodou je nutnost většího prostoru a vyšší cena.

Důležité parametry při výběru umyvadla

Po volbě typu umyvadla přichází na řadu výběr konkrétního kousku. V tuto chvíli nás bude zajímat řada dalších parametrů. Které to jsou?

Velikost

Standardní šířka umyvadla se pohybuje mezi 50 a 65 cm. Pro malé koupelny jsou vhodné umyvadla s šířkou 35 cm, do prostorných koupelen si můžete dovolit i umyvadlo s šířkou 100 cm.

Hloubka umyvadla by měla být dostatečná, aby se do něj pohodlně vešly ruce. Běžná hloubka se pohybuje mezi 40 a 50 cm. Pro malé umyvadla postačí hloubka 22 cm. Výška by měla být přizpůsobena výšce uživatelů. Standardní výška je 80 cm, pro osoby s jinou výškou je vhodné zvolit umyvadlo s nastavitelnou výškou.

Design

Umyvadla se vyrábí v široké škále tvarů, od oválných a obdélníkových po kruhové a asymetrické. Tvar umyvadla by měl ladit s celkovým stylem koupelny. Nejběžnějším materiálem pro umyvadla je keramika. Dalšími populárními materiály jsou litý kámen, sklo, nerezová ocel a dřevo. Každý materiál má své specifické vlastnosti a cenu. 

Funkčnost

Předem si promyslete také typ vodovodní baterie, kterou preferujete. Některá umyvadla mají totiž otvor na stojánkovou baterii, jiná zase ne a je potřeba ji instalovat na zeď, pod omítku nebo na desku.

Dejte si také pozor na to, zda je přítomen přepad či nikoliv. Tato funkce slouží k tomu, aby umyvadlo nepřeteklo a některé varianty umyvadel jím nedisponují – často se jedná o různá designová umyvadla na desku. Rozdíly jsou i v odtokové garnituře, která má na starosti odtok vody do odpadů – ta může být sítková nebo s uzávěrem. 

Některá umyvadla disponují i dalšími funkcemi, jako je LED osvětlení, integrovaný odkládací prostor nebo madlo. Velmi žádanou vlastností je i antibakteriální povrchová úprava, která částečně zabraňuje ulpívání bakterií na umyvadle a postará se tak o vyšší stupeň hygieny ve vaší koupelně.

Fotogalerie
redakce | Magazín PLUS+
Témata: koupelna, umyvadlo, rady
Zavřít reklamu