|  BYDLENÍ
út 14. května, svátek má Bonifác, zítra Žofie
Komerční sdělení
Rehabilitační, pečovatelské a toaletní vybavení zvyšuje úroveň péče o pacienty a poskytuje jim mnohem lepší hygienické podmínky 

Technologie usnadňují bydlení seniorům i hendikepovaným

30. listopadu 2023 14:43 / meyra.cz
 0   0
Rychle stárnoucí moderní společnosti jsou problémem na mnoha úrovních. Jedním z nich je oblast sociální péče a nedostatečný počet lidí pro práci pečovatelů o seniory. Moderní technologické výdobytky jsou důležité, pomáhají starším a zdravotně postiženým lidem fungovat efektivněji na denní bázi bez pomoci třetích stran.

Každodenní předměty pro usnadnění života seniorům i handicapovaným

Vybavení, které usnadňuje každodenní fungování lidí s omezenou pohyblivostí, lze rozdělit do mnoha různých kategorií souvisejících s konkrétními oblastmi života: spaní, toaleta, komunikace, doprava a jídlo. Mimořádně důležité je například zázemí pro lidi s parézou horních končetin, zejména rukou. Patří mezi ně například poutka s úchytem na zapínání knoflíků, úchytky, které vám pomohou nazout ponožky, a kelímky s bezpečnostními prvky, které zabrání vylití nápoje při třesu rukou.

Pomůcky pro hygienu

Spoustu moderních řešení najdeme v koupelnách pro handicapované. Seznam můžeme začít tak triviální položkou, jako je hřeben. Pro osoby s omezeným rozsahem pohybu paží nebo potížemi s držením paží se vyrábí hřebeny se speciálně prodlouženou rukojetí. Pohodlí pro osobu na invalidním vozíku je navíc sklopné zrcadlo zavěšené nad umyvadlem, jehož polohu lze snadno upravit podle potřeby.

Důležité je velké množství madel a rukojetí (zejména v koupelně, ale i v jakékoli jiné místnosti v domě) různých délek a tvarů. Používání vany například usnadňuje madlo táhnoucí se po celé délce vany. V samotné vaně (i ve sprše) je nutné sedátko. Celek doplňují patřičně široká a mělká umyvadla, pod nimiž se nachází vozík a umyvadlová baterie se snadno ovladatelným doktorským madlem.

Pomůcky pro základní potřeby

Za zmínku stojí i doplňky, které usnadňují kvalitní odpočinek a spánek. Jedním z pokročilejších zařízení je postel s polohováním, která je ale nedocenitelným vybavením zejména pro osoby, které jsou na lůžko upoutané dlouhodobě a v posteli tráví veškerý čas.

Na denní bázi jsou užitečné samonivelační stoly, které umožňují zdravotně postiženým osobám podávat jídlo v posteli. Lidem, kteří mají problémy s používáním příborů, se doporučuje používat příbory speciálně navržené pro ně se zvětšenými držadly, které pomáhají udržet je v ruce stabilní. U takových příborů si většinou můžete nastavit úhel sklonu vzhledem k rukojeti.

Pomůcky pro pohyb a soběstačnost

Efektivní pomůckou pro pohyb v interiéru je chodítko nebo dokonce moderní mikroskútr (např. tento elektrický interiérový skútr). Umožní samostatnost a přinese pohodlí při sebeobsluze. Neocenitelnou pomůckou pro soběstačnost mohou být také automatické otvírače oken, které umožní otevírání nedostupných oken na dálku mechanicky nebo elektronicky.

Rehabilitační, pečovatelské a toaletní vybavení zvyšuje úroveň péče o pacienty a poskytuje jim mnohem lepší hygienické podmínky. Každodenní život postiženého nebo nemocného člověka je často nudný a monotónní. Aby se jeho psychický stav časem nezhoršoval, musí mu být poskytnuty důstojné podmínky pro každodenní fungování. Nejlepší bude, když mu poskytnete tolik nezávislosti, kolik jen může dosáhnout. To ho motivuje k činnosti a podporuje rehabilitaci.

Fotogalerie
redakce | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu