|  BYDLENÍ
čt 2. května, svátek má Zikmund, zítra Alexej
Interier
Hygiena a pravidelný úklid by měly být samozřejmostí v každé domácnosti 

Odhalena nejšpinavější věc v domácnosti. Není to toaleta, ale topný žebřík v koupelně, říká studie

05. října 2021 09:21 / Depositphotos
 0   0
Všichni milujeme ten pocit, když se koupelna blýská čistotou a svěže voní. Obvykle je to na první pohled nejčistší místo v domě. Proto je překvapivé, že právě v místnosti, ze které odcházíte po sprše či koupeli nejvíce čistí za celý den, se nachází nejšpinavější věc v celém domě.

Nedávná studie americké společnosti pro topné systémy odhalila, že nejšpinavějším místem v celém vašem domově je pravděpodobně koupelnový topný žebřík. Studii prováděla v pěti koupelnách, ve kterých provedla kompletní úklid a otřela důkladně všechna místa, aby určila nejšpinavější část vaší koupelny.

Pokud tedy topný žebřík nebo radiátor ve své koupelně máte, rozhodně se zamyslete, kolik času věnujete jeho úklidu. To poslední, co chcete, je utírat se prefektně čistí do ručníku plného choroboplodných zárodků.

Ideální místo pro množení bakterií

Na koupelnové radiátory a topné žebříky se často při pravidelném úklidu zapomíná, jelikož je nepovažujeme za nějak zvlášť zašpiněné. Hůře v tomto ohledu vnímáme třeba toaletu, umyvadlo, bidet nebo držák toaletního papíru. To je ovšem omyl. Samotná koupelna je vlhké prostředí, stejně jako ručníky, které po omytí zavěsíte na žebřík. Vytváříte tím ideální prostředí pro růst mikroorganismů a bakterií, tedy něčeho, co si rozhodně nechcete druhý den otírat o obličej.

Jak tomu zamezit

Abyste zamezili tomu, že váš držák na ručníky bude plný prachu, špíny, plísně a nepřátelských bakterií, měli byste čistit koupelnové radiátory a topné žebříky nejméně třikrát za měsíc. V ideálním případě byste k týdennímu úklidu měli přidat i celou svou koupelnu. Přece jen je to místo, ze kterého chcete vycházet čistí, a proto i sám koupelnový prostor musí být důkladně a pravidelně čištěn.

Tipy na čištění

Možná se vám zdá absurdní, že vám někdo radí, jak vyčistit určitou část vaší domácnosti a pokud váš koupelnový žebřík skví čistotou, děláte vše správně. Pokud jste si ale právě uvědomili, že nějaký koupelnový žebřík máte a nepamatujete si, kdy jste jej naposledy čistili, pak nejspíš radu potřebujete.

Nejdůležitější je se ujistit, že je váš žebřík vypnutý. Poté si nasaďte gumové rukavice a důkladně zbavte žebřík prachu. Nejlepší je vzít speciální nástavec na vysavač a prach a drobné nečistoty vysát. Nakonec si připravte roztok octa a vody, jelikož neobsahuje žádné toxické látky, hadřík a starý zubní kartáček, kterým vyčistíte i hůře dostupná místa. Pokud nemáte rádi zápach octa, použijte jiný prostředek, ale ujistěte se, že je jeho použití bezpečné. Dále čtěte: Rustikální prvky v koupelně vytvářejí klidný a přírodní prostor inspirovaný venkovem.

Zdroj: idealhome.co.uk, digichat.info.

Fotogalerie
Kateřina Kofroňová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu