Spíž vám usnadní skladování potravin. Zkuste si ji zřídit i v malém bytě
Aby potraviny zůstaly dlouho čerstvé a nepoškozené, je nezbytné vytvořit jim příhodné podmínky, a to sucho, chlad a tmu. Přesně takové prostředí poskytovala spíž, spižírna neboli špajzka.
Tradiční spíž je většinou menší místnost poblíž kuchyně vybavená policemi. Dá se v ní uchovávat ovoce, zelenina, vajíčka, zavařeniny a další potraviny i hotové pokrmy pro uležení. Spíž vám také umožní nakupovat velká balení potravin.
Nakupování ve velkém vám ušetří peníze
Přehledná spíž šetří vaši kapsu. Můžete nakupovat ve velkém a uspořit v různých slevách. Místo impulzivního nakupování můžete předem plánovat vaření podle dostupných surovin. Máte přehled o potravinách, kterým končí doba spotřeby, a můžete tak zajistit jejich včasnou konzumaci.
Do špajzky nepatří zdroje tepla - ani mrazák či lednice. Základem každé spíže je dobrá ventilace, tedy okénko s mřížkou proti hmyzu, větrací mřížka nebo ventilátor. Místnost by měla být umístěna v nejchladnější části bytu, nejlépe by měla být orientována na sever nebo východ. Zajistíte tak, aby ve spíži skladované potraviny vydržely co nejdéle čerstvé.
Místnost by měla být hlavně praktická
Na podlahu patří dobře omyvatelný materiál, jako jsou dlaždice. Základem funkční spíže je ale pravidelná údržba. Pozor na to, aby se vám v ní nekupily sáčky, obaly, krabičky, prázdné láhve či zavařovací sklenice.
Na dvířka skříněk nebo spížní skříně můžete upevnit držák na drobnosti, jako jsou kořenky. Většinu úložného prostoru zajistí kombinace otevřených polic a šuplíků. Hluboké police jsou vhodné pro uložení menších kuchyňských spotřebičů a vybavení, velkých balíků potravin a méně používaných předmětů.
Plytké police vyhraďte pro zavařeniny, konzervy a další zásoby. Jsou-li hluboké police nepřehledné, můžete je částečně nahradit šuplíky nebo pořadači. Úložné plochy navíc získáte využitím drátěných šuplíků a polic, jimiž svisle rozdělíte příliš vysoké regály.
Přehlednost potravin v sáčku, jako jsou obiloviny, cukr, luštěniny a těstoviny, zvýšíte přesypáním do průhledných dóz nebo krabic, zabráníte i jejich napadení potravinovými moly. Na podlahu uložte kbelíky nebo koše na zeleninu a ovoce. Dodržujte pravidlo, že každá potravina má ve spíži své místo. Psali jsme také: S octem se dá úspěšně čistit téměř všechno. Jsou ale povrchy, které může poškodit.