|  BYDLENÍ
st 15. května, svátek má Žofie, zítra Přemysl
Kuchyně
V moderní kuchyni nesmí chybět udržitelný mramor 

Kuchyňské trendy reagují na covid. Preferují pohodlí i netradiční odstíny

12. března 2021 09:15 / Depositphotos
 0   0
Z kuchyní mizí horní skříňky a znovu je nahrazují vitríny nebo police. Jsou na pohled útulnější a o to jde v těžkých časech především. Lidé se v kuchyních začínají stále častěji obklopovat pohodlím a osobními předměty. Jedná se o jeden z trendů, který provází rok 2021.

V kuchyni 21. století nejsou výjimkou ani umělecká díla nebo dekorativní předměty. Kuchařské knihy se často vystavují na odiv, aby prostor působil co nejvíc osobně. Skrývat věci ve skříních už zkrátka není IN. Na prvním místě je kromě praktičnosti i pocit bezpečí.

Dřevo kombinujte s mramorem

Dřevo je v případě kuchyní stálicí. Pokud dáváte přednost tmavým odstínům, sáhněte po ořechu, který má bohatou barvu a působí přirozeně teplým dojmem. V interiéru vypadá luxusně. Trendy je ale také jemné a světlé dřevo, které se výborně kombinuje. Jedním z tipů je například jasan.

Na výsluní je letos mramor, který dodá kuchyni zcela nový vzhled. Znovu se jedná o materiál, který se velmi dobře kombinuje, navíc je udržitelný a má dlouhou životnost. Jak mramor v kuchyni využít? Můžete z něj mít dřez, obložit si jím prostor za linkou či ostrůvek, hodí se také jako povrch pracovní plochy.

Jestli se rádi orientujete podle barev, vězte, že designéři letos fandí černé. Může se objevit na spotřebičích i skříňkách, v kombinaci se dřevem totiž vypadá velmi stylově. Černá barva má ovšem jednu nevýhodu: nehodí se do příliš malých a tmavých prostor. Řešením je doplnit moderní kuchyni několika černými dekoracemi. Letošní rok navíc přeje odvážným barevným kombinacím a netradičním odstínům. Ty jsou však nezřídka záležitostí osobního vkusu.

Bez úchytek, ale se spíží

Elegantní kuchyňská linka se obejde bez viditelných úchytek. Skříňky se dají otevírat lehkým stlačením, zvolit lze ale také úchytky zapuštěné a na ty upozornit kontrastní barvou. Může to být například zlatá, kterou letos designéři doporučují také na vodovodní baterie. Pro zákazníky, kteří kuchyň tolik nepoužívají, přišla navíc kuchyňská studia se stylovou novinkou – je to zlatý dřez.

Ani moderní kuchyň se neobejde bez kvalitní spíže. V současné době se jedná nejčastěji o větší skříň, která umožňuje skladovat potraviny na jednom místě. Má to hned několik výhod. Pokaždé budete mít přehled o tom, co je potřeba dokoupit, ostatní skříňky či místo můžete navíc využít jiným způsobem. Nabízí se pověsit do kuchyně zajímavý obraz nebo nápaditou dekoraci.

Osvětlení dodá místnosti ráz

Co se týče osvětlení, prim hrají stále závěsná svítidla, kterých může být nad jídelním stolem hned několik. Stanou se ozdobným prvkem celé místnosti, kuchyni navíc dodají na útulnosti. Dále čtěte: I obyčejná jídelna může vypadat luxusně. Díky pár trikům proměníte snadno i tu svou.

Fotogalerie
Marie Drahá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu