|  BYDLENÍ
út 14. května, svátek má Bonifác, zítra Žofie
Spotřebiče
I při výběru velkých domácích spotřebičů lze obrovsky ušetřit 

Na nákupu spotřebičů lze výrazně ušetřit. Slevu dostanete i za natržený obal

12. října 2020 08:08 / Depositphotos
 0   0
Potřebujete vybavit byt a šetříte přitom každou korunu? Jednou z variant, jak výrazně uspořit, je poohlédnout se po spotřebičích druhé jakosti. Často mají pouze natržený obal nebo drobnou kosmetickou vadu, která jim ovšem na funkčnosti nijak neubírá. Navíc nejsou bez záruky.

V nabídce zboží druhé jakosti na zbrusu novou nabídku výrobců obvykle nenarazíte. Přesto se v ní objevují moderní typy spotřebičů, které lze pořídit na rozdíl od nových modelů podstatně levněji. Pouze malá část z nich je použitá či repasovaná. Ve většině případů se jedná o zboží přímo od výrobce.

Co lze označit za II. jakost

  • Do kategorie II. jakosti se často dostávají nepoužité výrobky vystavené v showroomech nebo na veletrzích. Jedná se o zboží tzv. osahané. Protože není originálně zabalené nebo může mít drobnou kosmetickou vadu, prodávají je výrobci se slevou – často však s dvouletou zárukou, podobně jak je tomu u nových spotřebičů.
  • Přístroje z předváděcích a školicích akcí nabízejí prodejci rovněž levněji. Pokud se u nich objeví kosmetické poškození v pohledových partiích, které na funkčnost spotřebiče nemá žádný vliv, lze takový model často pořídit až za polovinu původní ceny, někdy ovšem s kratší záruční dobou.
  • Za nižší cenu lze pořídit také spotřebiče, které musely projít kontrolou nebo se jim poškodil obal při přepravě a u prodejce jsou skladem. Jestli netrváte na nejnovějším modelu, využít můžete také doprodeje, kdy zaplatíte například o třetinu méně peněz za výrobek úplně nový.
  • Za plnou cenu nemohou prodávat výrobci ani ty spotřebiče, které už našly cestu k prvním majitelům, ale těm z jakéhokoliv důvodu nevyhovaly a do 14 dní zboží vrátili.
  • Až do třetí kategorie spadají obvykle výrobky používané. Většinou se jedná o reklamované zboží, které však má za sebou servisní prohlídku a je plně funkční. Na takové spotřebiče rovněž nabízejí výrobci zkrácenou záruku.

Jestli se rozhodnete pořídit spotřebič II. jakosti, o důvodech nižší kvality by vás měl prodejce vždy informovat. Levnější přístroje se vyplatí pořídit zejména při kompletním vybavování bytu, chalupy nebo studentského podnájmu. Drobné kuchyňské pomocníky i velké spotřebiče lze často nakoupit za hotové i na splátky. Dále čtěte: Nešvary, kvůli kterým si mnoho domácností zbytečně prodražuje myčku na nádobí.

Fotogalerie
Marie Drahá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu