|  BYDLENÍ
so 27. dubna, svátek má Jaroslav, zítra Vlastislav
Kuchyně
Keramické desky lze použít jako pracovní plochu i jako velkoformátový obklad 

Luxusní a mimořádně odolný materiál do vaší kuchyně. Keramické desky jsou prakticky nezničitelné

02. října 2020 11:49 / Depositphotos
 0   0
Lidé jsou čím dál více ochotni investovat nemalé prostředky do kvalitní kuchyňské desky. Důvod je jasný. Nejde jen o design, ale hlavně praktickou stránku věci. Za kvalitní materiál, který se nezničí po prvním kontaktu s nožem či jiným ostrým předmětem, si zkrátka rádi připlatí. V tomto ohledu se tak staly hitem například keramické desky, které jsou prakticky nezničitelné.

V českých domácnostech nejčastěji narazíte na levné laminátové desky. Je pravdou, že i mezi nimi jsou horší a kvalitnější výrobky, ale laminát obecně není příliš odolný materiál, takže stačí trocha neopatrnosti a deska je poškrábaná.

Dřevěné desky působí luxusně, ale je třeba počítat s náročnější údržbou. Nerez je sice z hygienického hlediska výborný materiál, ale ne všechna kuchyňská studia jej nabízejí. Navíc i nerez snadno poškrábete. Desky z přírodního kamene (obvykle z žuly nebo mramoru), jsou velmi luxusní. Kámen je odolný vůči poškrábání i vysokým teplotám, snadná je i jeho údržba. Počítejte ale s tím, že vás přijdou draho. Ještě dražší jsou pak keramické desky. Jsou nezničitelné, odolné, lesklé a praktické.

Nadsdandardní materiál

Pracovní desky z keramiky jsou vyráběné z křemene, hlíny a živce. Ačkoliv obsahují spoje (1–2 mm), jde o nadstandardní materiál. Odolají mechanickému poškození a jsou voděodolné. Na povrchu keramických desek můžete rovnou krájet, případně mísit těsto.

Antibakteriální povrch

Povrch je antibakteriální a lesklý. Také je přizpůsobený vysokým teplotám. Flambování nebo horké nádobí proto není v případě keramické desky žádný problém. Při styku s přímým ohněm nebo vysokými teplotami nehoří, neuvolňuje kouř ani jiné škodlivé látky.

Povrch stačí pravidelně umýt a občas přeleštit. Téměř nulová nasákavost totiž velmi ulehčuje čištění, protože všechny nečistoty zůstávají na povrchu desky a stačí je jen setřít. Materiálu neuškodí ani jakákoliv chemická čistidla včetně bělidel a amoniaku.

Místo desky i jako obklad

Keramickou desku můžete použít nejen jako pracovní plochu, ale klidně je můžete instalovat i na stěnu mezi spodní a horní řadu kuchyňských skříněk. Získáte tak velkoformátový obklad. Navíc kuchyně není jediné místo, kde keramické desky najdou uplatnění. Můžete je využít také třeba v koupelně, místo podlah, krásně se vyjímají na barových pultech a podobně. Uplatnění najdou i v exteriéru.

Obrovskou výhodou keramických desek je jejich nízká hmotnost – to snižuje nároky na přepravu a montáž a minimalizuje zatížení nosných konstrukcí

Potěší také ekology

Keramické desky si zamilují i milovníci přírody, kteří i při vybavování domácnosti myslí na ekologii a životní prostředí. Desky se totiž skládají jen z přírodních materiálů a neuvolňují látky škodlivé pro životní prostředí. Navíc jsou plně recyklovatelné. O tom, jak staré kuchyni dát rychle a levně nový vzhled, jsme psali zde.

Fotogalerie
Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu