|  ZPRÁVY
út 2. července, svátek má Patricie, zítra Radomír
Domácí
Jedná se o marketiongový trik, tvrdí Skopeček 

Přebytek státního rozpočtu: ODS má vysvětlení, které se Babišovi určitě líbit nebude

05. ledna 2019 09:40 / ODS
 15   24
Ministryně financí Alena Schillerová se pochlubila přebytkem státního rozpočtu za uplynulý rok ve výši 2,9 miliardy korun. To by jistě bylo chvályhodné, pokud by se opět nejednalo o marketingový trik, nechal se slyšet místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček.

Podle Skopečka totiž nejde o výsledek úsilí Babišovy vlády, ale zásluha je zejména na straně mimořádných příjmů z EU, z výnosů z emisních povolenek a podobně.
 
„Tento reálný výsledek hospodaření státu je o to horší, že se nacházíme v době několikaletého hospodářského růstu a rekordně nízké nezaměstnanosti. Vláda ani v ekonomicky mimořádně příznivé době nedokázala hospodařit s národními prostředky tak, aby utratila pouze to, na co získá v daném roce prostředky od daňových poplatníků,“ uvedl Skopeček.

V kontextu rozpočtových čísel za rok 2018 je podle něj ještě více obludné, že si vláda nedávno v Poslanecké sněmovně nechala schválit možnost vysát tzv. privatizační fond určený např. na financování deficitu penzijního systému v době slabého ekonomického výkonu.

„Rovněž se v kontextu zveřejněných výsledků za rok 2018 ukazuje jako nadmíru neodpovědný schválený letošní rozpočet s deficitem 40 miliard korun. Za ,pochvalu´ nepochybně také stojí fakt, že v loňském roce se naše síť dálnic rozrostla o necelé 4 kilometry, což je pěkné tempo přesahující 300 metrů dokončených dálnic měsíčně,“ dodal Skopeček.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu