|  ZPRÁVY
ne 7. července, svátek má Bohuslava, zítra Nora
Zahraniční
Migranti míří k USA ze Střední Ameriky 

Pochod migrantů je podle prezidenta celonárodním ohrožením

26. října 2018 04:13 / Pixabay
 0   0
Pochod migrantů je podle Donalda Trumpa celonárodním ohrožením a na hranici s Mexikem povolal armádu. Vojáci mají hranice ochránit před několikatisícovým zástupem migrantů, který míří k USA ze Střední Ameriky.

Trump na Twitteru napsal, že pochod migrantů je celonárodním ohrožením a že je třeba jej zastavit. Podle nejmenovaných zdrojů Pentagon už příslušný rozkaz o nasazení jednotek na hranicích obdržel.

O vyslání armády k hranicím mluvil Trump v posledním týdnu několikrát, žádné konkrétní kroky z toho však až do nynějška nevyplynuly. Ve čtvrtek podle Reuters Pentagon rozkaz obdržel a z informací agentury vyplývá, že jednotky o síle 800 až 1000 mužů mají na hranicích „pomáhat s infrastrukturou a logistikou“. Oficiálně ministerstvo obrany věc zatím nekomentovalo.

O několikatisícové skupině lidí, kteří pocházejí nejčastěji z Hondurasu, ale také z Nikaraguy, Salvadoru nebo Guatemaly a míří do USA, se mluví jako o „karavaně migrantů“. Skupina nyní čítá asi 5000 lidí a míří z jižního Mexika k amerických hranicím, od nichž je vzdálená asi 1700 kilometrů. Další skupina asi o tisíci lidech se vydala na pochod k USA z Guatemaly.

Karavana vyrazila předminulou sobotu z města San Pedro Sula na severu Hondurasu a původně čítala asi 1300 osob. Postupně se k ní připojili další lidé, kteří utíkají před vysokou kriminalitou a chudobou. Když skupina dorazila o víkendu na guatemalsko-mexickou hranici, bylo v ní asi pět tisíc běženců.

Necelá tisícovka z nich přistoupila na „plán bezpečného návratu domů“, na němž se v sobotu dohodli prezidenti Hondurasu a Guatemaly. Ve čtvrtek se však ve skupině podle odhadů opět pohybuje přes 5000 lidí.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu