|  ZPRÁVY
so 5. října, svátek má Eliška, zítra Hanuš
Domácí
Očekávat, že by OLAF zprávu zveřejnil nebo komentoval, bylo pošetilé  

Europarlament řešil Čapí hnízdo. S jakým výsledkem?

24. ledna 2018 04:42 / Shutterstock
 0   4
Komisař pro rozpočet Günter Oettinger hovořil v souvislosti s dotací pro farmu Čapí hnízdo před výborem pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu. Případ, v rámci něhož je trestně stíhán český premiér v demisi Andrej Babiš, byl probírán v rámci debaty o uzavření rozpočtu Evropské unie za rok 2016.

Oettinger připomněl právní zásadu „in dubio pro reo“, tedy „v pochybnostech ve prospěch obviněného“ s tím, že ve věci, která se dotýká českého premiéra Andreje Babiše, nebyla vůči nikomu vznesena obžaloba.

Günter Oettinger zdůraznil, že závěrečná zpráva Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF), který se kauzou zabýval, byla do ČR poslána hned po dokončení, tedy bez ohledu na politický vývoj v zemi. Z více než pěti desítek písemných dotazů, které Oettingerovi europoslanci dopředu poslali, se Čapího hnízda týkaly dvě. 

Na evropské vyšetřování kauzy se Oettingera zeptal český lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský. Oettingerovo následné vystoupení ale nepokládá za dostatečné, i když vítá příslib, že komise a zástupce OLAF přijdou o kauze ještě do europarlamentu diskutovat. „Budeme chtít více informací a vnést více transparentnosti do celého případu,“ řekl Zdechovský.

„Vždy je uplatňován princip právního státu, ve všech členských zemí. Máme nezávislé orgány, nezávislé soudy i trestní právo a to také ve vaší krásné zemi,“ odpověděl na Zdechovského otázku Oettinger.

EK bude podle Oettingera ve věci postupovat bez ohledu na to, že se nějakým způsobem dotýká politika z libovolné politické frakce. Babišovo hnutí ANO je v europarlamentu součástí liberální frakce ALDE.

Podle místopředsedkyně výboru pro rozpočtovou kontrolu Martiny Dlabajové (ANO) slyšeli v úterý členové výboru od Oettingera už poněkolikáté v podstatě to samé. „Kdo zná procedury unijních institucí, nemohl být překvapený,“ poznamenala.

Jen stěží podle ní mohla komise vyslyšet požadavek na zveřejnění závěru konečné zprávy OLAF. „Stejně tak bylo pošetilé se domnívat, že Evropská komise bude komentovat neoprávněné zveřejnění závěrečných zpráv úřadu OLAF nebo jejich částí v tisku,“ dodala Dlabajová. 

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu