|  ZPRÁVY
pá 5. července, slaví se Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, zítra se slaví Den upálení mistra Jana Husa
Domácí
Václav Klaus mladší se umístil na druhé příčce, hned za Andrejem Babišem 

Poslední průzkum ukázal, kdo by byl pro občany nejpřijatelnější premiér

11. září 2017 04:35 / Česká televize
 6   6
Z posledního průzkumu agentury Focus se jako nejpřijatelnější premiér se jeví Andrej Babiš. Z 15 jmen osobností z různých politických stran si lídra hnutí ANO vybralo 37 % respondentů.

Nejvíce by v roli premiéra respondentům vyhovoval Andrej Babiš (ANO), kterého za přijatelného považuje 37 % dotázaných. Václav Klaus mladší (ODS) je představitelný v roli možného premiéra pro 34 % respondentů a na třetím místě se umístil Martin Stropnický (ANO).

Václava Klause mladšího si vybírali respondenti napříč politickým spektrem. Většinou šlo ale o konzervativnější a pravicově laděné voliče. Václav Klaus mladší nachází podporu nejen u voličů ODS, ale také u příznivců jiných stran, jako je kupříkladu SPD. V roli možného premiéra si ho dovede představit také více než třetina voličů ANO.

Komentátor Českého rozhlasu Petr Hartman si tak výraznou podporu Václava Klause mladšího vysvětluje tím, že je synem dlouholetého úspěšného předsedy, bývalého premiéra a prezidenta. Hartman navíc dodal, že Václav Klaus mladší umí pracovat s veřejností.

„Ať už je to na sociálních sítích, nebo například formou komentářů, které pravidelně píše na Novinky a podobně. Dost často, otevřeným a dalo by se říci velmi srozumitelným způsobem se vyjadřuje k problémům týkající se například školství. Svoji pozici buduje postupně."

Velmi dobře se podle průzkumu u lidí zapsal i sociální demokrat Lubomír Zaorálek (ČSSD). Jako premiéra si ho dovede představit víc než čtvrtina respondentů.

Průzkum agentury Focus se uskutečnil v době od 14. do 28. srpna. Tedy ještě třeba před rozhodnutím sněmovny vydat Andreje Babiše k trestnímu stíhání.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu