|  ZPRÁVY
pá 5. července, slaví se Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, zítra se slaví Den upálení mistra Jana Husa
Zahraniční
Na předvolebním mítinku na Merkelovou přiletěla dvě rajčata 

Těžké dny kancléřky Angely Merkelové. Něco podobného asi nečekala

08. září 2017 04:33 / Shutterstock
 13   1
Německá kancléřka Angela Merkelová zažila ve středu patrně nejhorší den předvolební kampaně, když ji v saském Torgau a braniborském Finsterwalde její odpůrci vypískali. Během obou zastávek svého předvolebního turné ale kancléřka projevy dokončila.

Merkelová je často terčem projevů odporu kvůli své otevřené imigrační politice. Už před příchodem kancléřky na náměstí v polabském Torgau vyřvávali podle DPA stoupenci krajně pravicové Národnědemokratické strany Německa (NPD) a pravicově populistické Alternativy pro Německo (AfD) a pak bučeli během celého jejího projevu.

Pro kancléřčinu Křesťanskodemokratickou stranu (CDU) byla středa jedním z nejkrušnějších vystoupení na dosavadním turné před volbami, které budou 24. září. Merkelová ve svém zhruba půlhodinovém proslovu hovořila mimo jiné o daňové politice, boji proti terorismu a šancích na vzdělání.

Šéfka CDU a německé vlády se prý nenechala rozhodit ani výkřiky jako „zrádkyně národa“ nebo „vypadni“. Hned na začátku projevu se Merkelová nepřímo obrátila na protestující. V jiných zemích by prý byli lidé rádi, kdyby mohli demonstrovat za tak demokratických podmínek. „A proto můžeme být vděční, že dnes v Německu máme demokracii a svobodné volby. Jiné národy o tom jen sní,“ prohlásila. 

Angela Merkelová se bude v nadcházejících volbách ucházet o čtvrtý kancléřský mandát. Hlasování podle průzkumů veřejného mínění i přes zmíněné projevy nesouhlasu jasně vyhraje.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu