|  ZPRÁVY
po 8. července, svátek má Nora, zítra Drahoslava
Domácí
Brenner je klíčový průsmyk, který leží na dopravní tepně mezi severem a jihem Evropy 

Předvolební trik? Slib chránit hranice proti uprchlíkům moc dlouho nevydržel

06. července 2017 04:37 / Shutterstock
 0   1
Rakousko v dohledné době nebude provádět kontroly v klíčovém Brennerském průsmyku na hranici s Itálií. Uvedl to rakouský kancléř Christian Kern.

Snažil se tak zmírnit pohoršení, které vyvolalo úterní prohlášení rakouského ministra obrany Hanse Petera Doskozila.Ten varoval, že alpská republika již velmi brzy obnoví kontroly na hranicích s Itálií, pokud se nezpomalí zvýšený příchod migrantů.
 
„Je třeba vysvětlit nedorozumění,“ řekl Kern na společné tiskové konferenci s Doskozilem. „Nerozmisťujeme v Brennerském průsmyku tanky a znovu zdůrazňuji, že naše spolupráce s Itálií je velmi dobrá,“ dodal kancléř s tím, že nic nenasvědčuje tomu, že by Itálie ztratila kontrolu nad situací v zemi. „Rakousko nebude provádět v této chvíli žádné kontroly v Brenneru a v bezprostřední budoucnosti se zde nechystá nasadit armádu,“ řekl Kern.

Řím podle Vídně zcela nepochopil záměr Rakouska, které se pouze připravuje na možné převzetí kontroly nad hranicemi s Itálií, pokud by nastal příliv migrantů. K tomu ale zatím nedošlo.

Doskozil přitom v úterý řekl, že rakouská armáda již ke klíčovému průsmyku, který leží na dopravní tepně mezi severem a jihem Evropy, vyslala čtyři obrněné transportéry Pandur, které by mohly silnici blokovat.

Ministr obrany také uvedl, že ke kontrole jižních hranic budou nasazeni i vojáci. Toto Doskozilovo prohlášení vyvolalo tvrdou kritiku Itálie, která si předvolala rakouského velvyslance v Římě. „V Itálii jsou všichni přesvědčeni o tom, že se jednalo víceméně o jakýsi předvolební trik před říjnovými předčasnými volbami v Rakousku. Někteří politici se snaží ubrat vítr z plachet pravicové liberální straně tím, že alespoň slovy přiostřují opatření proti uprchlíkům. Ale na italsko-rakouské hranici neexistuje žádný problém a žádné napětí.“

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu