|  ZPRÁVY
ne 6. října, svátek má Hanuš, zítra Justýna
Domácí
Spojení Monety a PPF prospěje tuzemské drobné klientele i celé české ekonomice 

Co přinese spojení Monety a PPF drobným střadatelům

21. prosince 2021 07:45 / Pixabay Jeshoots
 0   0
Akcionáři Monety na včerejší valné hromadě na třetí pokus schválili její spojení s finančními společnostmi skupiny PPF, v prvé řadě s Air Bank. Vzniká tak třetí největší tuzemská banka dle počtu klientů, která bude obsluhovat zhruba každého čtvrtého Čecha, informuje o tom ekonom Lukáš Kovanda.

Neuspěl tak aktivistický fond Petrus, držící dosud v Monetě podle svého vyjádření zhruba desetinový podíl, píše server kurzy.cz. Fond podle serveru opět ostatní akcionáře jako před červnovou valnou hromadou odrazoval do spojení, neboť se mu jeho podmínky nezdály příznivé. Při červnovém hlasování pro spojení hlasovalo de facto necelých 62 procent akcionářů, zatímco bylo třeba souhlasu tří čtvrtin z nich. Nyní místo 75procentního podílu souhlasících stačil pouze dvoutřetinový. Předkupní právo na nově vydané akcie, jimiž se má financovat 80 procent dnes odsouhlaseného obchodu, už totiž neměla pouze PPF jako minule, ale všichni akcionáři Monety.

Spojení tentokrát podpořili dva klíčoví hráči, a sice dvě společnosti, které globálně poskytují konzultační služby akcionářům a které se ke spojení v červnu, za tehdejších podmínek, stavěly zamítavě. Společnosti Glass Lewis a Institutional Shareholder Services během prosince obě plánu spojení přikývly.

Spojení Monety a PPF prospěje tuzemské drobné klientele i celé české ekonomice. "Vznik takto velké bankovní entity totiž znamená zostření konkurence mezi největšími tuzemskými bankami. Z něj bude těžit drobná klientela, jež by se mohla dočkat například výhodnější poplatkové politiky ze strany největších českých bank, než jaká by nadále panovala nebýt dnes schváleného spojení," doplnil Lukáš Kovanda ve své tiskové zprávě.

Zároveň spojení potvrzuje rostoucí sílu celé české ekonomiky, která je s to již generovat bankovní skupiny schopné plnohodnotné konkurence na mezinárodním trhu. České pozadí spojené bankovní entity umožní efektivně se koncentrovat na rozvoj tuzemské ekonomiky a průmyslu, jenž bude v nadcházejících letech čelit mnoha zásadním výzvám, zejména těch souvisejících s takzvanou zelenou tranzicí, tedy snižováním environmentální zátěže. Inflační situace v ČR je historicky mimořádná. Opatření přijdou již příští týden.

Zdroj: lukaskovanda.czkurzy.cz.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu