|  ZPRÁVY
po 29. dubna, svátek má Robert, zítra Blahoslav
Domácí
Naplňuje se černý scénář a skokově přibývá nakažených 

Ještě horší, než se čekalo. Tento týden čekáme skokový nárůst nakažených, varuje expert

02. listopadu 2021 14:33 / Depositphotos
 0   0
Česko překonává nejčernější scénáře. Pacientů přibývá rychleji, než se čekalo. A může být ještě hůř. Statistici upozorňují, že tento týden může počet nakažených skokově narůst a významně může stoupat i zátěž nemocnic.

Během října nabralo šíření koronaviru vysoké obrátky a do nemocnic poslalo přes 1200 nových pacientů. Situace překonává i ty nejvíce pesimistické vyhlídky ze začátku měsíce. Rychlé zlepšení je přitom zatím v nedohlednu. Nemocnice navíc mají zpoždění od nákazy přibližně 7 až 10 dní. „Očekáváme tedy nárůst. U těch celkových počtů hospitalizovaných se můžeme velmi rychle dostat až ke třem tisícům," uvedl pro Radiožurnál Ladislav Dušek, šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).

Čísla nejsou vůbec potěšující. Za pondělí bylo nově potvrzeno 7591 případů. Když si to tak mezi týdně představíme, tak se ten nárůst stále drží plus 70 % a více. Potvrzuje to i dlouhodobý sedmidenní nebo čtrnáctidenní růstový trend té nálože v populaci. Reprodukční číslo se teď pohybuje někde mezi 1,3 a 1,5, přesně tedy je 1,30. Růst pokračuje už dlouhou dobu. „Takže řečeno cizími slovy, snad to mohu takto říct, roste prevalence aktivních nákaz v populaci, z velké části samozřejmě mezi neočkovanými, ale narůstá tím i pravděpodobnost zásahu potenciálně zranitelných skupin, včetně těch očkovaných, u kterých ochrana vakcínou již může vyprchat," uvedl Dušek.

Skokové nárůsty se projevily i v němocnici. I tato čísla Dušek predikoval, protože vždy po víkendu přibude nemocných. Podle zkušeností většina lidí přes víkend odkládají hospitalizace, i když mají potíže. „A teď byl ten víkend prodloužený o státní svátek, takže jsme čekali vyšší nárůsty, ale i tak to číslo je tedy opravdu skokové. Za včerejšek nemocnice dosud dohlásily, ještě to může i mírně narůst, 264 nově přijatých pacientů," uvádí Dušek.

Podle šéfa ÚZIS se již naplňuje černý scénář. To znamená, že počet nakažených roste. V typických týdnech je nejvyšší záchytovost v úterý, protože po víkendu dojíždějí testy a nyní se k tomu možná ještě přidají záchyty nastaveného testování ve školách. Při daném objemu testů, který se teď realizuje, můžeme podle statistiků překročit hranici devíti i desíti tisíc nových potvrzených případů denně, což ale není zdaleka to nejdůležitější číslo. Nejdůležitější číslo je právě zátěž v nemocnicích. Nemocnice mají zpoždění od nákazy zhruba přibližně 7 až 10 dní, než se u většiny těch lidí vyvine třeba těžký průběh.

„Očekáváme tedy nárůst. U těch celkových počtů hospitalizovaných se můžeme poměrně velmi rychle dostat až ke třem tisícům. A počty pacientů na jednotkách intenzivní péče se mohou až zdvojnásobit. Pozitivní zpráva je ale ta, že ty velmi těžké případy rostou významně menším tempem, než tomu bylo třeba před rokem. To je jednoznačně efekt toho očkování," přiblížil Dušek. Často se hovoří o tom, že v nemocnicích může ležet i člověk, který je po dokončeném očkování. „Nesmíme ale zapomínat na to, že velké množství lidí vůbec do těch nemocnic díky očkování nedoputuje a před rokem by doputoval," uzavírá Dušek. Pokud nepohneme s očkováním, může být na Vánoce opět zavřeno, říká Válek.

Zdroj: irozhlas.cz.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu