|  ZPRÁVY
út 14. května, svátek má Bonifác, zítra Žofie
Domácí
Koalice Spolu a Pirátů se STAN se po dvanáctihodinovém jednání dohodly na podobě nové vlády 

Dohodnuto. Budoucí Fialova vláda bude mít více ministrů, než měla Babišova

03. listopadu 2021 07:05 / Foto: ODS
 0   0
Koalice Spolu a Pirátů se STAN se po dvanáctihodinovém jednání dohodly na koaliční smlouvě i programovém prohlášení společné vlády, uvedl Petr Fiala. O rozdělení vládních postů mezi dvě předvolební koalice je jasno. Podepsat koaliční smlouvu i programové prohlášení chtějí strany v pondělí.

„Máme za sebou dlouhé celodenní, ale úspěšné jednání našich koalic. Domluvili jsme se na několika velmi podstatných věcech. Našli jsme shodu na tom, jak bude vypadat koaliční smlouva a také na tom, jaký bude náš koaliční program a tyto dokumenty nyní předložíme našim stranickým orgánům," prohlásil po dvanáctihodinové jednání o podobě vlády šéf ODS Petr Fiala. „Očekáváme, že budeme moct podepsat koaliční smlouvu v pondělí 8. listopadu a předpokládáme, že podpis budeme moct slavnostně udělit v 11 hodin.“ 

Ve vládě budou nově ministři pro legislativu, pro evropské záležitosti a pro vědu a výzkum. Podepsat koaliční smlouvu i programové prohlášení chtějí strany v pondělí. Trojkoalice Spolu obsadí místa ministrů financí, obrany, práce, dopravy, zdravotnictví, spravedlnosti, zemědělství, životního prostředí, kultury a pro vědu.

Koalici Pirátů a Starostů připadnou v nově utvářené vládě ministerstva vnitra, průmyslu, školství, místního rozvoje a digitalizace, ministerstvo zahraničí a také nově definovaný ministr pro legislativu a ministr pro evropské záležitosti.

Personální obsazení nechtěl lídr vznikající koalice na premiéra a předseda ODS Petr Fiala přiblížit. Nejprve chce koalice dohody potvrdit ve stranických grémiích tak, aby je mohla v pondělí 8. listopadu podepsat.„Chci zdůraznit, že nevytváříme žádné nové úřady, ale pro lepší koordinaci některých činností jsme se rozhodli pověřit některé členy vlády některými úkoly," vyjádřil se Fiala k nově definovaným ministerským postům. Zdůraznil, že obdobné funkce již v minulosti existovaly.

Nový ministr pro EU by měl podle Fialy koordinovat českou unijní politiku, ale také zlepšit přípravy na české předsednictví v příštím roce. Ministr pro legislativu by měl zlepšit kvalitu nových předpisů a předsedat Legislativní radě vlády. „Nechceme, aby tu byly tak špatně připravené zákony, jak jsme byli svědky v minulém funkčním období,“ řekl šéf ODS.

Lídr Spolu Petr Fiala po jednání také informoval o tom, že hospitalizovaný prezident Miloš Zemanje ochoten přijmout ho ve chvíli, kdy bude v nemocnici přeložen z intenzivní péče na normální pokoj. Fiala to novinářům řekl po celodenním jednání o koaliční smlouvě a programu vznikající vlády. Uvedl, že podle šéfa prezidentské kanceláře Vratislava Mynáře se na něj prezident těší a je připraven se s ním sejít. Rýsuje se nová vláda i jména budoucích ministrů.

Zdroj: spolu21.czidnes.cz.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu