|  ZPRÁVY
pá 5. července, slaví se Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, zítra se slaví Den upálení mistra Jana Husa
Domácí
Zpráva je nesmyslná, odmítá obvinění Prymula 

Roman Prymula pomáhal tajně domlouvat mnohamiliardový kšeft

23. listopadu 2020 13:43 / Česká televize
 0   0
Bývalý náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula čelí obvinění, že měl za zády tehdejšího ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha dopomáhat soukromé firmě v dopise adresovaném Světové zdravotnické organizaci k zajištění výroby vakcíny proti dětské obrně.

Podle serveru Seznam Zprávy Prymula soukromé firmě k mnohamiliardovému byznysu s vakcínami proti obrně. Šlo o skupinu, jež nyní chce v ČR vyrábět meziprodukty pro výrobu vakcín proti koronaviru.

Prymula v dopise, pod nímž je podepsaný za resort pouze on, oznamuje Světové zdravotnické organizaci, že firma Praha Vaccines splnila kritéria pro manipulaci s virem přenosné dětské obrny. Uvádí také, že společnost má status PEF (Polio Essential Facility), tedy, že může pracovat s nebezpečnými viry. Slíbil také, že Státní ústav pro kontrolu léčiv dodá pro účel výroby vakcíny speciálně vyškolené experty a bude zodpovídat za bezpečnou výrobu.

Podle bývalé hlavní hygieničky Evy Gottvaldové však resort s firmou o vakcíně nejednal a zahájení výroby neslíbil. Ředitelka Státní ústavu pro kontrolu léčiv Ivana Storová sliby zmíněné v dopise označila za nepravdivé. Podle Storové však Prymula za firmu lobboval opakovaně a žádal, aby ústav dodatečně podmínky uvedené v dopise splnil.

Bývalý ministr Vojtěch Světové zdravotnické organizaci napsal, že jeho resort oficiální žádost od Praha Vaccines neobdržel.„Nevěděl jsem, že Roman Prymula něco takového napsal. Ničím takovým jsem ho nepověřil, neměl k tomu mandát," prohlásil Adam Vojtěch. „Mohu vás ubezpečit, že dopis napsal Roman Prymula sám za sebe. Já jsem se o něm dozvěděl až několik měsíců poté a náhodou od úředníků WHO," uvedl Adam Vojtěch pro Seznam Zprávy.

Celou situaci komentoval exministr zdravotnictví pro server iROZHLAS.cz. „Zpráva je nesmyslná. Žádost oficiálně na ministerstvo přišla. Ve zveřejněném dopise navíc přímo neuvádím, že firma splnila všechna kritéria, ale pouze, že podala přihlášku. Článek je účelový," uvedl Prymula. Rovněž odmítl, že by dopis byl příčinou jeho následného konce ve funkci náměstka, k němuž došlo na jaře. „To je také nesmysl," reagoval pro iROZHLAS.cz. Adam Vojtěch se vyjádřil k plošnému testování, k Prymulovi i praktikám Andreje Babiše.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu