|  ZPRÁVY
pá 5. července, slaví se Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, zítra se slaví Den upálení mistra Jana Husa
Domácí
Ministerstvo průmyslu a obchodu představilo několik opatření na podporu snižování administrativní zátěže podnikatelů 

Česká republika má nejvyšší podíl živnostníků. V novém roce je čeká několik novinek

01. ledna 2020 06:42 / Ilustrační foto
 7   0
Už včera jsme vás informovali o některých novinkách, které rok 2020 přinese podnikatelům a živnostníkům. Dnes vám představíme další z nich.

Novinky se dotknou jak drobných živnostníků, tak i podnikatelů, kteří vykazují ročně obrat v řádu několika milionů korun.

Statistiky a výkazy

Vykazovat pro Intrastat bude muset od ledna 2020 méně účetních jednotek. Částka, kdy vzniká tato povinnost, se totiž zvýší z dosavadního obratu 8 milionů na 12 milionů Kč za předchozí rok. „Cílem je do konce roku omezit statistické šetření nejméně pro 13 000 podnikatelů, zrušit se tak má mimo jiné několik výkazů v gesci Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) a Českého statistického úřadu (ČSÚ) a toto snižování administrativy bude pokračovat i v roce 2021,“ řekl ředitel odboru podnikatelského prostředí a obchodního podnikání MPO Pavel Vinkler. Neznamená to podle něj, že se potřebná data přestanou zcela sbírat, ale budou se sbírat efektivněji tak, že se sjednotí dosavadní roztříštěná šetření napříč různými resorty a ostatními organizacemi veřejné správy.

Dostupnější informace a rodinné firmy

V novém roce se spustí zcela nová podoba portálu pro podnikatele www.businessinfo.cz, kde budou na jednom místě všechny klíčové informace stejně jako elektronické formuláře. Nově budou moct rodinné firmy využít speciální finanční nástroje z dílny Českomoravské záruční a rozvojové banky. Umožní jim jednodušší financování převodu obchodních podílů z jednoho rodinného příslušníka na druhého a zajistí zvýhodněné záruky a půjčky. Také se zavede registrace rodinných firem.

Hospodářská strategie

Česká republika má nejvyšší podíl živnostníků na počet obyvatel v EU a právě malí a střední podnikatelé tvoří páteř tuzemské ekonomiky. Podle vládní Koncepce podpory malých a středních podnikatelů na období let 2014 - 2020 reprezentují víc než milion ekonomických subjektů, tedy 99 % všech podnikatelů v České republice, zaměstnávají víc než 1,8 milionu zaměstnanců, na vývozu se podílí cca 51 % a na dovozu cca 56 %. Významně ovlivňují dění v regionech, s kraji jsou neodmyslitelně spojeny a tvoří jejich základ.

Jedním z úkolů Hospodářské strategie, která vychází ze strategie Inovační a kterou chce MPO představit rovněž v roce 2020, tak bude vytvořit vhodné podmínky pro zakládání a růst firem, mezinárodní expanzi a adresnější cílení služeb pro živnostníky, malé a střední firmy a korporace.

Plánuje se i celá řada další podpory. O ní a mnohém dalším bude MPO ve spolupráci s ostatními resorty průběžně informovat přímo v regionech, chystají se setkání s podnikateli v jednotlivých krajích.

Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu