|  ZPRÁVY
ne 7. července, svátek má Bohuslava, zítra Nora
Domácí
Podle ekonomů nelze vyloučit, že Česká národní banka ve druhé polovině roku zpřísní podmínky pro poskytování hypoték, podobně jako v roce 2018 

Ceny nemovitostí i nájmů porostou i v roce 2020, podle odborníků tak o pět procent

26. prosince 2019 08:44 / Depositphotos
 20   2
Ceny nemovitostí a nájmů v ČR porostou i v příštím roce. Klíčovým důvodem bude pokračující růst kupní síly obyvatelstva ČR a nadále omezená nabídka nemovitostí, daná zejména jejich příliš pomalou, legislativně brzděnou výstavbou. Informoval o tom přední český ekonom Lukáš Kovanda.

Podle Kovandy nelze vyloučit, že Česká národní banka ve druhé polovině roku zpřísní podmínky pro poskytování hypoték, podobně jako v roce 2018. To by znamenalo další tlak na růst cen nemovitostí, protože někteří zájemci o vlastnické bydlení uspíší své rozhodnutí, aby ještě stihli získat hypotéku za méně přísných podmínek.

"Nemovitosti i nájmy však zdraží i tehdy, pokud ke zpřísnění podmínek nedojde. Růst by však měl mít pomalejší dynamiku než letos a než v uplynulých letech, ruku v ruce s tím, jak bude ekonomika zpomalovat. V průměru pro rok příští a další léta je třeba počítat se zhruba pětiprocentním ročním růstem cen nemovitostí," podotkl Kovanda.

V některých lokalitách a v některých letech bude růst ještě rychlejší, jindy a jinde zase pomalejší. "V atraktivních lokalitách, například v centrech měst, je třeba v roce 2020 počítat s dalším citelným růstem cen nemovitostí, což bude vyvolávat stále palčivější sociální otázky. Na periferiích měst a v obecně méně atraktivních lokalitách, například na venkově, lze očekávat mírnější růst, který někde přejde až ve stagnaci cen nemovitostí i nájmů," dodal Kovanda.

Trh s nemovitostmi v ČR v roce 2020 nepochybně ochladne, byl však natolik rozžhavený, že ochlazení ještě nebude stačit na to, aby se zchladil do plošné stagnace, či dokonce do cenového poklesu, uzavřel ekonom.

Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu