Překvapení z Francie: Lev se vrací do Le Mans

Zahraniční 25. listopadu 2019 | 09:20 — Anna Novotná
Le Mans je malebné historické město ve Francii. Má vše potřebné k tomu, aby přilákalo turisty. Najdete zde monumentální katedrálu, starobylé měšťanské domy s dokonce i galsko-římské hradby z 3. století. Přesto Le Mans láká každoročně davy návštěvníků zcela jinou atrakcí.
Další 4 fotografie v galerii
Peugeot si z Le Mans odvezl několik cenných vítězství / Peugeot

Návštěvníky přitahuje jako magnet legendární závod 24 hodin Le Mans, který se na zdejším závodním okruhu de la Sarthe jezdí už od roku 1923. O soutěžním víkendu, kdy se slavný závod koná, se do Le Mans sjede přes čtvrt milionu diváků!

Jde pravděpodobně o nejslavnější a také nejtěžší vytrvalostní závod na světě. Závod, který proslavil herec Steve McQueen filmem Le Mans z roku 1971. Závod, který v roce 1955 zahalil stín tragédie, když zde došlo k jedné z největších havárií v dějinách motorsportu. Závod, který se dnes znovu dostává na výsluní díky filmu Le Mans '66. Závod, který uvízne v paměti i v srdci každého, kdo se zúčastní, ať už jako divák nebo jako závodník.

Velkolepá podívaná i nervy drásající klání mezi automobilovými závodníky i konstruktéry se odehrává každoročně v červnu a vzhledem k tomu, že se závod koná na francouzské půdě, je zřejmé, že přitahuje hlavně francouzské značky toužící ukázat domácímu publiku sílu svých strojů a současně předvést své nejnovější technologie. Například francouzská automobilka Peugeot v Le Mans na svých závodních speciálech propagovala svou proslulou dieselovou technologii HDi FAP.

Mimochodem Peugeot si z Le Mans odvezl několik cenných vítězství. Fenomenální úspěch předvedl v roce 1993. Pak se ovšem odmlčel a jeho vozy se pak několik let po legendárním okruhu neproháněly. Vrátil se v roce 2007 se sportovním prototypem Peugeot 908 HDi FAP. Při premiéře mu však vítězství uniklo. Dokázal získat pouze druhou příčku, ovšem rok poté si tuto bilanci vylepšil druhým a třetím místem. V následujícím roce, tedy v závodě 24 hodin Le Mans 2009, však Peugeot vyhrál tak, že se zapsal do historie motoristického sportu a současně si získal přízeň celé Francie.

Vozy Peugeot 908 HDi FAP nedaly konkurentům prakticky žádnou šanci a dojely do cíle na prvním, druhém a šestém místě. Peugeot se účastnil slavné dvacetičtyřhodinovky ještě následující dva roky, ovšem velkolepý úspěch už nikdy nezopakoval. V roce 2011 pak přišla studená sprcha pro všechny fanoušky. Peugeot oznámil, že z Le Mans odchází.

Automobilová Francie sledovala závody v Le Mans i bez účasti továrního týmu domácí značky, nicméně příznivci automobilky se lvem ve znaku smutnili. Nyní ovšem mají opět důvod k radosti. Peugeot před několika dny oznámil, že se do Le Mans vrací. Sportovní divize Peugeot Sport vypracovala projekt a předložila ho představenstvu skupiny PSA. To souhlasilo a cesta Peugeotu do Le Mans je tak opět otevřená. Nebude to hned, předpokládá se účast až v roce 2022, nicméně přípravy už se rozjíždějí. Přece jen je třeba vytvořil a otestovat nový závodní speciál. Mluví se o tom, že ho bude pohánět hybridní motor. Od Peugeotu se očekává, že předvede to nejlepší a celá Francie i příznivci značky se už nemohou dočkat. 

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu