|  ZPRÁVY
po 13. května, svátek má Servác, zítra Bonifác
Domácí
ČOI zjistila porušení právních předpisů ve více než polovině z kontrolovaných bazarů a zastaváren 

Kontrola českých bazarů a zastaváren moc slavně nedopadla. Většina porušuje zákony

21. listopadu 2019 08:39 / ČOI
 7   0
Česká obchodní inspekce (ČOI) si posvítila na bazary a zastavárny v České republice a výsledky nejsou moc dobré. Porušení zákona zjistili inspektoři průměrně u tří z pěti podniků.

Inspekce si došlápla na 179 provozovatelů a ve 105 případech bylo prokázáno porušení zákona (tj. téměř v 59 %). Za to bylo pravomocně uloženo 103 pokut v celkové výši 239 500 korun.

V 37 případech prodávající porušili povinnost řádně informovat spotřebitele o rozsahu, podmínkách a způsobu reklamace, spolu s údaji o tom, kde reklamaci uplatnit. Ve 32 případech prodávající porušili povinnost vyznačit v dokladu o zakoupení výrobku informaci, že se jedná o výrobek použitý nebo s vadou, v 16 případech prodávající řádně neseznámili spotřebitele s cenou nabízených výrobků a poskytovaných služeb, v 16 případech prodávající neinformovali spotřebitele jasným, srozumitelným a snadno dostupným způsobem o subjektu mimosoudního řešení spotřebitelských sporů a ve 12 případech prodávající porušili povinnost vydat, na žádost spotřebitele, doklad o zakoupení výrobku s povinnými údaji. "V dalších pěti případech prodávající spotřebitele předem zřetelně neupozornili, že při prodeji použitých nebo upravovaných výrobků, výrobků s vadou nebo výrobků, jejichž užitné vlastnosti jsou jinak omezeny, nebyly prodávány odděleně od ostatních výrobků v místě pro ně vyhrazeném," doplnil mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Další porušení zákonů zjistili inspektoři ve 49 případech, kdy nejčastěji docházelo k porušení zákona o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, kdy prodávající porušili ve 43 případech povinnost identifikace klienta, a v jednom případě bylo zjištěno porušení ustanovení téhož zákona, neboť prodávající neuchovával stanovené údaje po dobu 10 let od uskutečnění obchodu nebo od ukončení obchodního vztahu s klientem; v dalších pěti případech bylo zjištěno porušení jiných právních předpisů.

"Na základě zjištěných porušení obecně závazných právních předpisů v dozorové působnosti České obchodní inspekce bylo pravomocně uloženo celkem 103 pokut v celkové hodnotě 239 500 Kč," dodal Jiří Fröhlich.

Výsledky kontrol v provozovnách bazarů, zastaváren, starožitnictví a aukčních síní provedených v uvedeném období potvrdily podle mluvčího ČOI opodstatnění kontrolní akce, protože porušení právních předpisů bylo zjištěno ve více než polovině z kontrolovaných provozoven.

Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu