|  ZPRÁVY
ne 7. července, svátek má Bohuslava, zítra Nora
Domácí
Schillerová odmítá podvody v účtenkovce 

Podivné praktiky v herní loterii k EET

01. listopadu 2019 08:22 / Česká televize
 5   0
Herní loterii k EET mohli ovládnout herní mafiáni. Měsíčně nejaktivnější hráč pošle i dvanáct tisíc účtenek denně. Alena Schillerová ale odmítá, že by účtenkovku mohli ovládnout hráči využívající „počítačové roboty“, její resort má podle ní nástroje, jak případné podvodníky odhalit.

„Ministerstvo financí průběžně kontroluje dodržování pravidel účtenkovky. Pokud zjistí, že byla pravidla porušena, může být podle herního plánu zrušen hráčský účet nebo registrace účtenky,“ reagovala pro iROZHLAS.cz Schillerová. Redakce totiž minulý týden informovala o podivných praktikách, které můžou někteří hráči loterie využívat.

V srpnu nejaktivnější soutěžící v loterii zaregistroval něco přes 11 tisíc účtenek. V praxi to znamená, že jich musel denně do systému poslat víc než 350, tedy zhruba každé čtyři minuty jednu, a to i v noci. Denně může hráč zaregistrovat jen jeden účet z jednoho obchodu, aktivní soutěžící by tam musel mít doma na každý den více než 350 účtenek z 350 různých obchodů.

Nejednalo se přitom o výjimečný případ, už v květnu resort financí informoval, že jeden hráč byl schopný do soutěže přihlásit přes 12 tisíc dokladů. Na internetu navíc fungují i bazary účtenek, kde se běžně směňují i doklady v hodnotě jediného haléře.

Ministryně ale odmítá, že by mohli loterii ovládnout profesionální hráči využívající počítačové programy či internetové boty, které by za ně na bazarech samy vyměňovaly účtenky a registrovaly je do účtenkovky.

„Odmítáme tvrzení, že by účtenkovka měla být ovládnuta počítačovými roboty. Ministerstvo financí má k dispozici nástroje, jak případné nekalé jednání hráčů odhalit a sankcionovat,“ uvedla s tím, že nejaktivnější hráč navíc ani v jednom slosování nevyhrál žádnou z hlavních výher.

První cenou je milion korun, druhou osobní automobil, třetí v pořadí může získat 300 tisíc korun, čtvrtý o sto tisíc méně. Celkem ministerstvo každý měsíc rozdává 21 tisíc výher. Nejnižší, ale nejčastější výhry jsou v hodnotě 100 korun.

Resort financí nemá o hráčích a účtenkách detailnější informace. Loterii totiž zajišťuje soukromá firma. Informace má tak pouze o výhercích. „S provozovatelem účtenkové loterie, což je společnost Wincor Nixdorf, průběžně kontrolujeme dodržování pravidel. Data má ale firma Wincor Nixdorf, my je nemáme k dispozici,“ připustilo už dříve ministerstvo.

A i když ministerstvo jakékoliv pochybení odmítá, do konce roku nejspíš navrhne pravidla loterie změnit. „I když se jedná o ojedinělé případy, ministerstvo financí dlouhodobě zvažuje určité úpravy herního plánu i systému účtenkové loterie, které pravděpodobně představíme do konce roku,“ dodala Schillerová. 

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu