ODS: Politickou krizí se nelze promlčet

Domácí 13. června 2019 | 09:51 — Ilona Cílková
Kauza kolem dotací pro Agrofert hýbe v posledních dnech celou politickou scénou. Šéf ODS Petr Fiala prohlásil, že politickou krizí se nelze promlčet a že chce znát názory stran, které drží u moci premiéra Andreje Babiše.
V normální situaci by už ANO vyměnilo premiéra, říká Petr Fiala / ODS

Aktuální politická situace si podle Fialy doslova žádá celou řadu odpovědí. „Náš soustředěný tlak v parlamentu, stejně jako tlak lidí na náměstích už přinesl výsledky a některé dotace pro Agrofert byly zastaveny. Je to zatím dílčí výsledek, ale důležitý: podařilo se zabránit ještě větším škodám,“ pozamenal Fiala s tím, že v Senátu vznikla díky iniciativě senátorů ODS senátní komise k vyjasnění souvislostí se zveřejněním předběžné auditní zprávy Evropské komise.

„Zároveň ale vidím u části Sněmovny a politických stran snahu promlčet se hlubokou krizí kolem osoby předsedy vlády. Nedovolíme jim to. Jsou zde nejméně 3 závažné skutečnosti: na ministerstvech leží nepříznivé audity Evropské komise, které konstatují střet zájmů premiéra a neoprávněné čerpání dotací jeho firem. Na státním zastupitelství leží návrh na obžalobu premiéra, na náměstí chodí statisíce lidí,“ prohlásil Fiala.

Chce se podle svých slov zeptat ČSSD s SPD, zda bezvýhradně podporují premiéra, který se ocitl v závažných problémech, nebo zda uvažují o výměně premiéra nebo předčasných volbách.

„Ne-řešení nestačí a není to odpověď. Protože dnes ČSSD a SPD představují pevnou součást vládní koalice a mocensky drží předsedu vlády a je jasné, že bez jejich hlasů můžeme udělat jen morálně politické gesto, ale nemůžeme dosáhnout změny. V ODS jsme připraveni udělat i morální politické gesto, ale dáváme přednost změně, dáváme přednost řešení, po kterém volá každý soudný člověk a po kterém volá i veřejnost,“ dodal Fiala.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Faceliftovaný TUCSON se širokou nabídkou motorizací přijel již i na český trh

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu