|  TECHNIKA
so 18. května, svátek má Nataša, zítra Ivo
Věda a technika
Drsná krajina tundry je domovem mnoha vzácných tvorů 

Sibiřská tundra pomalu umírá. Vědci mají dva scénáře, oba bohužel smutné

31. května 2022 09:35 / Pixabay
 0   0
Podle vědců hrozí sibiřské tundře v příštích desetiletích zánik v důsledku globálního oteplování. V arktických oblastech totiž prudce stoupají teploty a hranice, kde rostou sibiřské modřínové lesy, se posouvají na sever. Díky tomu ubývá unikátního prostředí tundry, kde žije bezpočet ohrožených druhů živočichů a rostlin.

Skupina výzkumníků z Institutu Alfreda Wegenera se zabývala budoucím osudem sibiřské tundry a došla k znepokojivému závěru. Nová počítačová simulace totiž naznačuje, že by se modřínové lesy mohly v důsledku oteplování rozšířit na místa, kde dnes panuje drsná krajina tundry. Ta je díky svému jedinečnému prostředí domovem mnoha zvířat, mimo jiné i zcela unikátních druhů rostlin a zvířat. Podle vědců je ve hře buď částečný zánik nebo uplný. Tundra jak ji známe už v budoucnu nebude existovat.
 
Na vině za ústupem tundry je klimatická krize v arktických oblastech, kde velice rychle stoupá teplota. Jen za posledních deset let vzrostla průměrná teplota v arktických oblastech o dva stupně Celsia a tento trend se stále zrychluje. Situaci v tundře vědci popsali v rámci nové studie, kterou publikoval odborný časopis eLife.

Už je příliš pozdě

Vědci se domnívají, že pokud budou přijata ta nejpřísnější opatření ke snížení emisí skleníkových plynů, lze oteplování Arktidy omezit a zbrzdit. V opačném případě vědci předpovídají, že do roku 2100 se může průměrná teplota v Arktidě zvýšit až o třináct stupňů Celsia.

„Pro Severní ledový oceán a mořský led bude mít současné i budoucí oteplování vážné důsledky. Dramaticky se ale změní i prostředí na pevnině. Rozsáhlé plochy tundry na Sibiři a v Severní Americe se masivně zmenší, protože hranice stromů, která se již nyní pomalu mění, bude v blízké budoucnosti rychle postupovat na sever, “ uvedla k výzkumu profesorka Ulrike Herzschuhová z Institutu Alfreda Wegenera na Helmholtzově centru pro polární a mořský výzkum.

Vzácné rostliny a tvorové

Rozsáhlé oblasti sibiřské tundry jsou místy, kde žijí zcela unikátní druhy rostlin, které se nevyskytují nikde jinde na planetě a to stejné platí pro živočichy. Tundra je domovem vzácných tvorů, jako jsou sobi, lumíci a některý hmyz, například arktický čmelák bombus polaris.

Většina počítačových modelů, se kterými vědci pracovali, předpokládala, že z dnešní tundry do konce století může zůstat přibližně 6-30 procent. Jedním ze scénářů také je, že se tundra rozdělí na dvě části a přeruší se tak více než čtyři tisíce kilometrů dlouhý pás její dnešní plochy. Vědci také předpokládají, že i kdyby se atmosféra v průběhu tisíciletí opět ochladila, lesy by už z bývalé oblasti tundry zcela neustoupily. Dále čtěte: (Vědci objevili 830 milionů let starý život uvnitř krystalu soli. Může se nacházet i na Marsu).

Autorský článek, další zdroj: eLife,

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu