Pozor na otravu naší nejoblíbenější léčivkou. Znáte pověry s ní spojené?
Tato rostlina, které se tak dobře daří na okrajích lesů i na sutích či skládkách, nám nabízí své plody hned dvakrát. Nejprve v květnu trháme bělavě nažloutlé koláče květů, které sušíme. Léčivý čaj z květů bezinek se hodí při horečkách, nachlazení či nemocích průdušek. Podruhé sbíráme černý bez v září, kdy dozrávají jeho plody, tedy bezinky.
Černý bez má spoustu pozitivních vlastností, proto byli naši předkové přesvědčeni, že přináší do domu štěstí a chrání jeho obyvatele před mnoha nemocemi.
Co všechno bezinky obsahují?
Bezinky obsahují cukr, kyselinu jablečnou, třísloviny, pektiny, vitamíny skupiny B, C, vápník a kyselinu panthotenovou. Plně vyzrálý černý bez je doslova vitamínovou bombou, která pozitivně působí na imunitu.
Jak bezinky působí na naše zdraví?
Asi nejčastěji z bezinek vyrábíme sirup:
- Sirup z černého bezu stimuluje imunitní systém, zvyšuje úroveň antioxidantů v těle a působí protizánětlivě.
- Snižuje cholesterol a zvyšuje obranyschopnost organismu proti infekcích.
- Používá se pro prevenci a léčbu nachlazení, při onemocnění dýchacích cest a při nosních infekcích a angínách.
Bezinkový sirup
Nasbírejte kilo dobře zralých plodů, které otrhejte bez stopek. Bobule dejte do kastrolu a přilijte studenou vodu, aby byly ponořené. Přiveďte k varu a nechte pomalu dusit minimálně 20 minut. Přeceďte přes sítko, šťávu nalijte do kastrolu a přidejte 700 g hnědého cukru, lžičku mleté skořice a šťávu ze 3 citrónů. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Nechte mírně zchladit a plňte do lahví. Uchovávejte v ledničce. Nebo si připravte sirup, který je účinější než antibiotika.
Co se říká o bezinkách?
- Říká se, že uvnitř keře žijí duchové i čarodějnice, proto poraněné dřevo krvácí rudou mízou.
- Žvýkáním bezové větvičky se zmenší bolest zubů, dále bezinka zahání horečku, léčí revmatismus i bradavice.
- Při svatbách přináší novomanželům štěstí.
- Bezinka položená vedle polštáře přináší klidný spánek.
- Do bezového keře prý nikdy neuhodí blesk.
- Při pohřbívání se křížek z bezového dřeva dává do rakve zemřelým.
- Naši předkové věřili, že zahání dobytčí mor a velmi rádi si vysazovali bezové keře u stavení a na zimu z nich vařili povidla.
Pozor na čerstvé bezinky!
Čerstvé bezinky jsou totiž mírně jedovaté. Stejně jako listy a kůra bezu černého. Tepelným zpracováním nebo kvašením v případě výroby bezinkového vína, se tyto látky spolehlivě zničí. Stejně tak jsou bezpečné i sušené bezinky, kde je jejich jedovatost procesem sušení také neutralizována. Znáte bylinu, která chrání naše srdce? Více jsme psali zde.