|  STYL
ne 24. listopadu, svátek má Emílie, zítra Kateřina
Zdraví
Úžasný nápoj, který má celou řadu příznivých účinků na zdraví člověka 

Zázrak jménem mrkvová šťáva. Její léčivé účinky vás ohromí

22. října 2018 08:59 / Shutterstock
 0   0
Kvalitní mrkvová šťáva představuje ideální zdroj tělu prospěšných látek. Mrkev je jedna z nejzdravějších potravin a je škoda, že ji má mnoho lidí zařazenou do kategorie polévkové zeleniny a čerstvou ji konzumuje málokdo. Co všechno vám může nabídnout obyčejná mrkvová šťáva?

Z mrkve se však vyrábí i úžasný nápoj, který má celou řadu příznivých účinků na zdraví člověka. Mluvíme o kvalitní mrkvové šťávě, která dodá tělu množství prospěšných látek. Tento nápoj mimo jiné podporuje imunitní systém a snižuje vysoký krevní tlak. Přečtěte si, co všechno dokáže poskytnout našemu tělu mrkvová šťáva.

Co obsahuje mrkev?

  • Mrkev je bohatá na beta-karoten
  • Obsahuje vitaminy E, D, K,
  • Vlákninu
  • Je zdrojem vitaminu A, C, K i E a minerálních látek, zejména železa, draslíku, hořčíku, zinku, vápníku či fosforu. 

Jaké účinky má mrkvová šťáva na naše tělo?

  • Pití kvalitní mrkvové šťávy podpoří přirozenou obranyschopnost organismu
  • Šťáva z mrkve je prevencí proti kardiovaskulárním onemocněním či chřipce
  • Chrání buňky před volnými radikály a detoxikuje tělo od škodlivin
  • Snižuje vysoký krevní tlak a cholesterol
  • Má pozitivní vliv na pokožku, ledviny i trávicí soustavu
  • Podporuje metabolismus a pravidelné vyprazdňování

Připravte si vlastní šťávu

Pokud hledáte mrkvovou šťávu v obchodě, dávejte pozor na to, aby měla co nejmenší obsah přidaného cukru. Stále však může obsahovat i konzervační či další nevhodné látky. Ideální je proto si připravit čerstvou domácí mrkvovou šťávu s menším množstvím cukru. Zkuste také nápoj, který prý zachránil mnoho životů. Jak ho připravit si přečtěte zde.

Co budete potřebovat?

  • 0,5 kg mrkve
  • 1 pomeranč
  • 250 g cukru
  • 10 g kyseliny citrónové
  • 1,5 litru vody

Mrkev omyjte, očistěte, nakrájejte na menší kousky, vhoďte do hrnce s vodou a dejte vařit přibližně na 20 minut. Pomeranč nakrájejte na několik částí a přidejte vařit k mrkvi na dalších 20 minut. Po dovaření celou směs rozmixujte. V druhém hrnci si ještě musíte připravit sirup z vody, kyseliny citronové a cukru, ideálně třtinového. Až začne směs houstnout, přidejte ji k mrkvi. Na závěr vše spolu ještě jednou rozmixujte a můžete podávat. V chladničce vám tato mrkvová šťáva vydrží 5 dní. Na dlouhodobé uskladnění ji nezapomeňte sterilizovat. Mrkvovou šťávu konzumujte ráno nalačno, protože je tehdy pro tělo nejsnáze stravitelná.

Ideální kombinací je i mrkev a jablko či zázvor.  Experimentovat můžete samozřejmě i s jinými surovinami. Znáte fantastické účinky brambor? Přečtěte si, kde všude nám pomáhají.

Fotogalerie
Monika Moorová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu