|  STYL
ne 30. června, svátek má Šárka, zítra Laura
Zdraví
Rýmovník není jen na rýmu 

Tato bylina se stala hitem. Zabírá na širokou škálu nemocí

23. října 2018 14:21 / Shutterstock
 0   0
Rýmovník se v posledních letech stal velmi populární pokojovou rostlinou, a to díky jeho schopnostem zatočit s rýmou, chřipkou, bolestmi hlavy či potížemi s vykašláváním. Jenže rýmovník toho umí podstatně více. Pokud ho tedy máte doma, naučte se rostlinu využívat i na léčbu dalších nemocí.

Když se řekne rýmovník, snad každý už dnes ví, že je to skvělá bylina na rýmu a nachlazení. Jenže tato nenáročná rostlinka vám může být k užitku i při dalších chorobách, o kterých se už v souvislosti s rýmovníkem tolik nemluví. A to je velká škoda.

Rýmovník se v českých domácnostech velmi rychle zabydlel. Důvodem je mimo jiné to, že se velmi snadno množí. V obchodech lze rostlinu pořídit doslova za pár korun. A vzhledem k tomu, že má opravdu široké léčivé účinky, rozhodně se ji vyplatí doma pěstovat.

Zázračný rýmovník

Kdo si myslel, že léčivá moc rýmovníku končí jen u nachlazení, hodně se spletl. Nenápadná rostlina toho dokáže mnohem více. Seznamte se s účinky rostliny:

  • astma 
  • rýma
  • zánět dýchacích cest, nachlazení
  • bolesti hlavy
  • trávicí potíže
  • popáleniny
  • kožní problémy
  • vysoký tlak krve, hypertenze, hypertenzní choroba
  • jaterní choroby
  • srdeční potíže
  • vysoký cholesterol
  • odstraňuje ledvinové a žlučové kameny
  • urychluje hojení
  • odpuzuje hmyz - mouchy, komáry, moly, ovády

Pokud máte problém s dýchacími cestami, stačí prý uštípnout list, zlomit ho a přičichávat. Nejlépe před spaním, ale i během dne. Při nástupu rýmy můžete lísteček nosit s sebou v kapse a opakovaně přičichávat, trvá velice dlouho, než začne uvadat. Astmatikům určitě neuškodí, když lístek v nádobě s vodou položí na noc na topení.

Řada pěstitelů doporučuje i vnitřní užívání – čaj z jednoho lístku si prý můžete dát při bolesti hlavy, vysokém tlaku, nachlazení nebo třeba při trávicích problémech.

Odvar z 1 listu rýmovníku na 200 ml vody se popíjí při vysokém tlaku, horečnatých stavech, jaterních chorobách, astmatu, kašli, křečích zažívacího traktu, cholesterolu a srdečních potížích. Výluh z rýmovníku lze použít na drobné ranky a spáleniny, urychluje hojení, odstraňuje ledvinové a žlučové kameny.

Lístky rýmovníku ale můžete využít i v kuchyni, a to všude tam, kde se používá šalvěj, tedy například pro dochucení zvěřiny nebo do marinády na grilování masa.

Sirup z rýmovníku

Určitě se vyplatí mít doma po ruce chutný léčivý sirup nebo mast z rýmovníku. Sirup se užívá při nachlazení, mast je zase skvělá na popáleniny a kožní problémy. Hodí se však i na hrudník při potížích s dýcháním. Trápí vás zadní rýma? Poradíme, jak se jí efektivně zbavit.

Co budete potřebovat?

Než se do přípravy sirupu pustíte, je třeba si nachystat několik ingrediencí:

  • 30 až 40 středních lístků rýmovníku
  • 1 kg cukru krupice (může být i třtinový)
  • 1 pomeranč (nejlépe chemicky neošetřený)
  • 1 citron (nejlépe chemicky neošetřený)
  • vodu

Postup

Pomeranč a citron důkladně omyjte a i s kůrou nakrájejte na plátky. Očištěné, ale neumyté lístky rýmovníku nasypte do hrnce, přidejte plátky citrusových plodů a vše zalijte horkou vodou tak, aby všechny suroviny byly zcela ponořené. Přiklopte pokličkou a nechte nejméně čtyřiadvacet hodin, klidně ale i osmačtyřicet, stát v pokojové teplotě. První pomoc při nachlazení a rýmě? Budete překvapeni, jak tento recept zabírá.

Hotový výluh přeceďte přes husté síto nebo čistý ubrousek do jiného hrnce a přiveďte k varu. Snižte teplotu a opatrně přisypte cukr. Za občasného míchání vařte na mírném stupni a nechte výluh zredukovat, dokud nedostane měděný odstín a nezačne lehce houstnout. Konzistenci sirupu vyzkoušíte tak, že pomocí lžičky odkápnete malé množství na čistý talířek, pokud kapička bude držet tvar, je nejvyšší čas sirup odstavit. Po zchladnutí totiž ještě hodně zhoustne. Ještě teplý sirup ihned naplňte do skleniček, pevně uzavřete a otočte dnem vzhůru. Uchovávejte nejlépe v temnu na chladném místě.

Sirup můžete používat nejen do čaje, vody či sodovky, ale také například k přislazení kaší, jogurtů, vloček nebo na pečivo s máslem. 

Fotogalerie
Monika Moorová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu