|  STYL
ne 30. června, svátek má Šárka, zítra Laura
Krása
Plastická operace prsou patří mezi nejčastější zákroky estetické medicíny 

Z povadlých či malých prsou můžete mít přes noc dokonalé trojky

22. listopadu 2021 06:37 / Shutterstock
 0   0
Plastická operace prsou patří mezi nejčastější zákroky estetické medicíny. Každá žena si přece přeje být krásná a přitažlivá a dnešní doba umožňuje řadu estetických zákroků a úprav, o kterých se dříve ženám ani nesnilo. Jedním z nejvýznamnějších a nejvyhledávanějších zákroků estetické medicíny patří jednoznačně plastické operace prsou. Právě poprsí totiž ženám dokáže velmi zvednout sebevědomí.

Ročně je v Čechách provedeno okolo 10 tisíc plastických operací prsou. A už dávno není pravdou, že by plastická úprava prsou byla výsadou bohatých žen a celebrit. Přestože operace na renomovaném pracovišti nejsou nejlevnější, některé ženy jsou ochotny si na ně ušetřit a oželet třeba dovolenou.

Když žena dospěje k názoru, že je pro ni plastická operace prsou tím pravým řešením, zaměří obvykle svou pozornost na výběr plastického chirurga a velikost a typ prsních implantátů. Pokud i vy přemýšlíte o plastické operaci prsou, bude se vám následující text hodit.

Jaké prsní implantáty zvolit a proč

Výsledný efekt plastické operace prsou je závislý nejen na zkušenostech a kvalitě plastického chirurga, ale neméně důležitá je i značka a kvalita implantátů. Jaký implantát lékař zvolí, mnohdy záleží na tělesné dispozici, původní velikosti prsní žlázy, nebo třeba na poškození, které může vyžadovat speciální péči. Lékaři často pracují s konkrétními značkami implantátů, které jsou zvyklí používat a mají s nimi dobré zkušenosti. 

„Na naší klinice používáme implantáty od značky Mentor. Já osobně s nimi mám výborné zkušenosti. Stále častěji používám anatomické implantáty pro jejich větší odolnost a tvar, který je pro některá prsa výhodný,“ prozradil doc. Ondřej Měšťák, který svou profesi zdědil po otci, jehož jméno se stalo prakticky synonymem plastického chirurga. Na rozdíl od něj se nespecializuje na nosy, ale na poprsí. Zvětšování, zmenšování, ale také kompletní rekonstruování po onkologických onemocněních. 

Kombinace implantátu a tuku

„Ženám, které si přejí hlavně přirozený tvar poprsí, nejčastějí doporučuji anatomické implantáty s pevnějším gelem. S tímto typem implantátů dokážeme nejen zvětšovat objem, ale také cíleně tvarovat prs, navíc již máme zkušenost, že požadovaný tvar se udrží dlouhodobě,“ říká doc. Měšťák a pokračuje: „Další zajímavou možností je kombinace implantátu a vlastní tukové tkáně. Tato technika spočívá v kombinaci užití silikonového implantátu a přenosu vlastního tuku. Využívá to nejlepší z obou. Silikonový implantát umožní zvětšení o velké objemy, zatímco vlastní tuková tkáň implantát přirozeně obalí a skryje".

„Osobně velmi rád používám kombinaci implantátu a tukové tkáňě, a k tomu různé posuny tkáně uvnitř prsu, svalů, které vedou k lepšímu přirozenému výsledku,“ doplnil MUDr. Měšťák.

Čím vyšší kvalita implantátů, tím nižší riziko komplikací

Obecně se dá říci, že čím je kvalita implantátů vyšší, tím je riziko pooperačních komplikací nižší. Proto výrobci nejkvalitnějších prsních implantátů, jaké používáme na naší klinice, mohou pacientkám poskytnout velmi široké záruky," dodává doc. Měšťák z pražské kliniky plastické chirurgie Esthé.

Dělit implantáty lze několika způsoby:

Podle tvaru:

Kulaté – vhodné především pro ženy s hezkým tvarem poprsí, které potřebují přidat objem. Nedoporučují se příliš štíhlým ženám, implantát může být pod kůží znatelnější. U většího objemu implantátu mohou působit méně přirozeně.
Anatomické – tvarované jako přirozené poprsí. Kapkovitý tvar vytváří přirozenější přechod v dekoltu. Zvětšují objem i tvarově upraví prsa. Často se využívají při různých deformacích prsu (ptóza, asymetrie, tvarové deformity).

Podle povrchu implantátu:

Hladký povrch – běžně se zcela hladký povrch již nepoužívá, zvyšoval riziko posunu implantátu a tím změny tvaru.
Texturovaný povrch – hrubší textura implantátu má napomoci okolní tkáni na implantát dobře přilnout a zamezit tak posunu implantátu v těle.
Nano-texturovaný povrch – kompromis mezi hladkým a texturovaným implantátem. Spojuje výhody přilnavosti texturovaného implantátu a přirozenější pohyblivosti prsou, kterou lépe imituje hladký implantát.

Podle typu výplně:

Salinové – Dnes se již skoro nepoužívá kvůli vyššímu riziku ruptury a následné deformaci prsu. Jedná se o silikonový implantát naplněný fyziologickým roztokem. 
Silikonové – Silikonové jsou nejpoužívanější implantáty, v dostání ve variantách:

Umístění řezu

  • Řez pod prsem (submamární) – nejčastější metoda. Jizva schovaná v podprsní rýze. U větších implantátů riziko velkého napětí jizvy působením tlaku implantátu.
  • Řez dvorcem (periareolární) – lepší u větších objemů implantátů, protože tolik netlačí na jizvu, chirurg může úpravou dvorce výrazně změnit tvar prsu.
  • Řez podpažím (axilární) – jizva v podpaží není viditelná; v případě reoperace je třeba vyndat implantát jinudy

Umístění implantátu

  • Pod prsní žlázu – vhodné pro lehce povislá prsa – snáze vyplní objem než pod svalem a zpevní prso.
  • Pod sval – vhodné pro pevnější prsa s tenkou podkožní vrstvou. Prsa musejí mít vyhovující tvar a bradavky ve správné výšce.
  • Částečně pod sval – kombinuje výhody obou metod – nahoře je implantát krytý svalem, dole lépe tvaruje a vyplní ptotická prsa.

Pokud váháte, zda zvolit pro doplnění objemu prsů silikonový implantát, nebo využít možnosti doplnit objem prsu vlastním tukem, jaký implantát zvolit, kam jej přesně umístit, domluvte si konzultaci s odborníkem. Kvalifikovaný plastický chirurg vám poradí a vybere s vámi ideální možnost přímo pro vás.

Zdroj: kliniekbeaucare.com, esthe

Anna Novotná | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu