|  STYL
so 11. května, svátek má Svatava, zítra Pankrác
Krása
Některé potraviny pleti obzvláště svědčí 

Pro mladistvou pleť či krásné vlasy můžete mnohé udělat vhodně zvolenou stravou

16. března 2021 08:46 / Depositphotos
 0   0
Snad každý touží na své okolí působit zdravě, vitálně a madistvě. Jen pravidelná a hlavně správná péče o pleť a vlasy ale nestačí. Důležité je také to, co jíte. Protože právě potraviny dodávají vašemu tělu potřebné živiny.

Potraviny mají na vnější krásu větší vliv, než si možná jsou mnozí lidé ochotni připustit. Poradíme, které suroviny se vyplatí zařadit do svého pravidelného jídelníčku, protože mají vliv na váš vzhled. Není totiž žádným tajemstvím, že dobře vyživená pleť vypadá mladistvěji a hlavně pomaleji stárne.

Paprika, rajčata, mrkev

Obecně zelenina a ovoce jsou pro vyživení pleti důležité. Navíc zelená a červená paprika, rajčata či mrkev dodají vaší pokožce zdravou barvu. Obzvláště mrkev obsahuje beta-karoten, což je přírodní barvivo, které dodá pleti krásnou barvu.

Beta-karoten je zároveň důležitý antioxidant, který pomáhá neutralizovat volné radikály a působí také jako ochrana před škodlivými účinky nadměrného slunečního záření. Najdete ho i v dalších potravinách, například v meruňkách, broskvích, nektarinkách, ale třeba i v kapustě, špenátu nebo brokolici.

Vajíčka

Vejce jsou bohatá na karotenoid lutein, vitaminy B7 (biotin) a B12. Spolu s proteiny z bílku přispívají k posílení vlasů a kůže. Podle výzkumu nizozemských vědců se při pravidelné konzumaci vajec zlepšuje pleť - téměř 90 procentům testovaných žen zmizely pigmentové skvrny a jejich kůže vypadala hladší. Mužům se zase viditelně vyhladily vrásky kolem očí. Nedostatek biotinu přispívá ke ztenčení a vypadávání vlasů, různým druhům kožních zánětů nebo plísňovým infekcím nehtů či kůže.

Vajíčka jsou také významným zdrojem koenzymu Q10 a čím více ho máte, tím více je vaše pleť pružná, hydratovaná a mladistvá. Vajíčka také obsahují velké množství lecitinu, což je jeden ze základních stavebních kamenů buněčných stěn, čím více ho v sobě máte, tím lépe budou vaše buňky bojovat proti stárnutí.

Ryby, ořechy, lněný olej

Ryby, ořechy, lněný olej i různá semena spojuje jedno - všechny tyto potraviny jsou bohaté na omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Tuto kyselinu ocení nejen suchá pleť, ale i vlasy a nehty. Působí příznivě na celý organismus a pleti dodává hydrataci a pružnost. Ryby je dobré si dopřát alespoň dvakrát týdně. O tom, jak uchovat nadbytek ořechů, jsme psali zde.

Olivy a olivový olej

Díky kyselině olejové, která je součástí oliv a panenského olivového oleje, pleťové buňky nabývají objem a drobné vrásky pomalu mizí. Pleť bude navíc hebká. Olivový olej je přínosný i pro vaši hřívu. Je vydatnou vzpruhou pro často barvené nebo poškozené vlasy.

Červené hrozny

Slupky a jadérka modré vinné révy jsou zdrojem resveratrolu. Jde o silný antioxidant se širokým spektrem působení a hraje roli v prevenci i léčbě mnoha onemocnění včetně onkologických. Navíc existují i výzkumy potvrzující schopnost resveratrolu regulovat viditelné příznaky stárnutí, zejména pak vrásky.

Zelený čaj

Známým antioxidantem je také zelený čaj. Díky jeho antioxidačním a protizánětlivým vlastnostem lze tvrdit, že zelený čaj může zpomalit rozvoj některých známek stárnutí pleti. Působí také proti akné. Z pleti totiž dokáže odstranit bakterie a toxiny, krásně ji vyhladí a zjemní. Napomáhá také hojení jizev po akné, protože podporuje hydrataci pleti. Zelený čaj se proto vyplatí užívat pravidelně a dlouhodobě.

Fotogalerie
Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu