|  STYL
út 23. července, svátek má Libor, zítra Kristýna
Zdraví
Louky nabízejí netušená bohatství 

Využijte sílu přírody. Lék na většinu problémů roste na jaře u každého domu

02. března 2021 11:34 / Pixabay
 0   0
Někdy vůbec není nutné utrácet peníze za drahé výživové doplňky. Často stačí jen nasbírat plevel u domu.

Nedoceněná léčivka užitečná pro každého - to je pampeliška. Využít se z ní dá každý kousek. Čerstvé listy pampelišky jsou na jaře zásobárnou vitaminů, minerálů a stopových prvků. Z květů se vaří chutný a zdravý sirup a léčivý je i kořen, který můžete vykopat na podzim a využít pro detoxikaci jater a regeneraci trávení. Kořen pampelišky ocení diabetici pro jeho schopnost snižovat hladinu glukózy v krvi. Pomáhá také při léčbě všech nemocí kloubů, ledvin i žaludku. 

Hlavní oblast využití pampelišky:

  • chronický zánět jater (hepatitida)
  • cukrovka (diabetes)
  • únava a vyčerpání
  • svědění kůže
  • atopický ekzém
  • akné, uhrovitost
  • žaludeční vředy
  • nechutenství
  • zácpa
  • žlučníkové kameny
  • dna
  • revma, artritida
  • nemoci ledvin a močového měchýře
  • podpora tvorby semene u mužů
  • hnisavé záněty v krku, angína

Detox jater i celého těla 

Hořká chuť pampelišky obecně snižuje horko i vlhko, zejména pak v oblastech, na které mají vliv játra, slezina-slinivka, plíce a srdce. Pampeliška, stejně jako ostatní hořké látky, navíc směruje energii dovnitř a do dolní části těla. Hodí se tak svými účinky pro každého. Pouze kojící ženy by se měly pampeliškám vyhýbat, protože při jejich nadměrné konzumaci by pak měly hořké mléko.

Na jaře i jindy 

Na jaře sbíráme čerstvé mladé listy, v létě květy a po odkvětu kořen. Je také možné sbírat celou pampelišku, tedy vykopat i s kořenem v době květu, neumývat, komplet celou pověsit do mírného průvanu, usušit, za týden dosušit v troubě - takto je úžasná i pro vyživení celého těla.

Čerstvé pampeliškové listy se používají syrové do salátů či k jídlu. Květy se zalívají teplou (ne vroucí) vodou a nápoj popíjíme hlavně v horkých dnech. Kořen se suší a pak je třeba ho uvařit. Pampeliška je skvělá celoročně, na jaře podpoří detoxikaci i hubnutí. Jak dále na jaře podpořit svou figuru jsme psali zde.

Fotogalerie
Marcela Plachá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu