|  STYL
so 28. září, svátek má Václav - Den české státnosti, zítra Michal
Zdraví
Česnek je sám o sobě zdravý, ale s některými léky se nesnese 

Pokud užíváte léky, dejte si pozor na česnek. S některými se nesnese

03. ledna 2021 17:12 / Pixabay
 0   0
Česnek je obecně považován za přírodní lék. Pokud ale užíváte skutečné léky, měli byste zpozornět. S některými se totiž česnek moc nesnese a mohl by vám dokonce uškodit.

Stejně jako může být účinek léků ovlivněn kombinací s dalšími medikamenty či potravinami, může být účinek léku ovlivněn i konzumací rostlinných preparátů. Týká se to například i česneku. Existuje několik léků, které s česnekem moc dohromady nejdou. Které to jsou?

Isoniazidum

Problém s konzumací česneku může nastat například tehdy, pokud užíváte antiinfektivum určené k léčbě tuberkulózy, které obsahuje účinnou látku isoniazidum. Česnek může totiž ovlivnit to, kolik této účinné látky tělo vstřebá a jak dobře bude účinkovat. Pokud užíváte léky obsahující isoniazidum, česnek nekonzumujte.

Léky na léčbu HIV/AIDS 

Tělo se léků proti HIV/AIDS snaží zbavit. Česnek může zvyšovat rychlost, jakou se mu to podaří. Užívání česneku spolu s léky proti HIV/AIDS proto může snižovat účinnost některých léků používaných při jeho léčbě. Mezi tyto léky patří například ty, které obsahují nevirapinum či efavirenzum.

Sachinavir-mesilát

Také antiretrovirové léčivo užívané společně s dalšími léky k léčbě HIV/AIDS, které obsahuje účinnou látku sachinavir-mesilát, se s česnekem moc nemusí. Tělo se léku snaží zbavit a česnek může urychlit to, za jak dlouho se mu to povede. Užívání léku s touto účinnou látkou současně s česnekem tedy může jeho účinek snižovat.

Antikoncepce

Některé antikoncepční tabletky obsahují estrogen, který se tělo snaží vyloučit. Česnek může urychlit to, za jakou dobu se mu to podaří. Užívání česneku spolu s kontracepčními pilulkami proto může snižovat jejich účinnost a měli byste použít i další formu antikoncepce (například kondom). Mezi tyto antikoncepční pilulky patří například ty, které obsahují ethinylestradiol, levonorgestrel a další.

Cyclosporin

Také lék, který se užívá jako imunosupresivum například po transplantacích orgánů a kostní dřeně nebo při některých autoimunitních chorobách, a který obsahuje účinnou látku cyclosporin, se s česnekem nesnese. Podobně jako u jiných léčiv se tělo snaží léku zbavit. Česnek může urychlit to, za jak dlouho se mu to povede. Užívání cyclosporinu současně s česnekem tedy může jeho účinek snižovat.

Léky snižující srážlivost krve

Česnek může snižovat srážení krve. Užívání česneku spolu s léky, které krevní srážlivost také ovlivňují, může zvýšit riziko modřin a krvácení. Léky snižující krevní srážlivost obsahují například kyselinu acetylsalicilovou, klopidogrel-sulfát, sodnou sůl diklofenaku, ibuprofenum, naproxenum, sodnou sůl enoxaparinu, sodnou sůl heparinu, sodnou sůl warfarinu a další. O tom, jak si z česneku vyrobit lék či masku, jsme psali zde.

Fotogalerie
Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu