|  STYL
ne 30. června, svátek má Šárka, zítra Laura
Děti
Žádného rodiče nepotěší, když zjistí, že jeho dítě začalo kouřit 

Kouřící dítě je noční můrou každého rodiče. Hodně lze ovlivnit výchovou

29. prosince 2020 14:28 / Depositphotos
 0   0
Kouření je velmi škodlivé a společensky nežádoucí. O to strašnější je, že tomuto zlozvyku podléhají i malé děti. Výzkum Karlovy univerzity odhalil děsivou skutečnost. S cigaretou má v dnešní době zkušenost sedm procent dětí ve věku deseti let.

Děti si nedokáží uvědomit všechna rizika, která jsou s kouřením spjatá. Podle odborníků je třeba dítě k nekouření včas motivovat. Ideální věk na prevenci je 8 až 12 let. Je třeba dětem důrazně vysvětlit, proč je kouření špatné a co všechno to s  jeho tělem může udělat. To je základ k tomu, aby dítě cigaretu vůbec nevyzkoušelo.

Je jasné, že když začnete své dítě poučovat o tom, že mu hrozí infarkt, moc ho to nevyděsí, protože o nemoci nemá moc ponětí. Raději mu řekněte, že se mu zhorší pleť a bude se potýkat s akné, že se mu obecně zhorší pleť a že bude mít brzy vrásky. "Dětem mohou rodiče také sdělit, že kuřákům zapáchá z úst, že jim jdou cítit vlasy, že budou mít škaredé zažloutlé prsty, že se jim zhorší fyzička při sportu a podobně. Tomu bude adolescenti lépe rozumět," vysvětlil lékař Zbyněk Mlčoch, který se problematikou zabývá.

Běžte dětem příkladem

Nejlepší je samozřejmě prevence. Když ji nepodceníte, máte velkou šanci, že dítě vůbec kouřit nezačne. Lékař Zbyněk Mlčoch sestavil pro rodiče několik rad, co mohou udělat pro to, aby jejich ratolest nekouřila:

  • Snažte se být pro dítě nekuřáckým vzorem. Pokud sami kouříte, dejte jasně najevo, že nejste spokojeni se svým kuřáctvím, zvažte možnost odvykání kouření – vytvořte pro děti nekuřácký domov, děti kuřáků kouří častěji než nekuřáků.
  • Nekuřte doma ani v autě, kuřte tam, kde vás děti nevidí (balkon, chodba domu).
  • Zajímejte se o to, co vaše dítě dělá ve volném čase.
  • Zjistěte si, zda se problematika kouření probírá ve škole nebo zda pro děti byl uspořádán nějaký preventivní program.
  • Podporujte zdravé sebevědomí svého dítěte, protože kouří více děti, které se necítí sebevědomě.
  • Zajistěte svému dítěti dostatek informací o kouření – na toto téma existují i webové stránky, které jsou určeny dětem do 12 let a podávají dětem základní informace o kouření.
  • Pokuste se vést dítě ke zdravému životnímu stylu.
  • Vysvětlete dětem, že kouření není moderní a není ani znakem dospělosti.

Bití a křik nepomohou

Když zjistíte, že i přes vaši veškerou snahu začalo vaše dítě kouřit, zkuste ovládnout své negativní emoce a s potomkem si otevřeně a přátelsky promluvte. Zkuste zjistit důvod, proč dítě začalo kouřit. Častokrát jde o snahu zapadnout do kolektivu, někdy ke kouření vede školáky i jejich zvídavost. Jak už jsme zmínili, častěji kouří děti, kterým chybí sebevědomí. I na tom se dá pracovat. A pokud dítě přestane kouřit, nezapomeňte ho za to pochválit.

Vyhledejte odbornou pomoc

Jestliže máte pocit, že nezvládnete problém s kouřením vašeho dítěte zvládnout sami, neváhejte se obrát na odborníky z centra závislosti na tabáku. V podobných organizacích jsou vyškolení pracovníci, kteří přesně vědí, jak s dítětem mluvit i jak případně malého kuřáka léčit. Podle lékaře Zbyňka Mlčocha dokáže motivační rozhovor mladého kuřáka s odborníkem zdvojnásobit pravděpodobnost, že adolescent přestane kouřit. O tom, kdy a jak naučit děti samostatnosti, jsme psali zde.

Fotogalerie
Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu