|  STYL
ne 30. června, svátek má Šárka, zítra Laura
Zdraví
Bezdůvodný a častý výskyt podlitin může signalizovat zdravotní problémy 

Sledujte své modřiny. Mohou být znamením závažného onemocnění

28. prosince 2020 08:25 / Depositphotos
 0   0
Modřina se čas od času udělá každému. Většinou je následkem sportu nebo nepozornosti, kdy se udeříte například o roh postele nebo stolu. Zjistěte, kdy je třeba modřinám věnovat pozornost.

Modřiny mohou být za určitých okolností varovným signálem onemocnění. Kdy je tedy vhodné věnovat jim pozornost?

Modřiny mění barvu

Podlitina neboli hovorově modřina je reakce organismu na menší poranění. Obvykle vzniká při tupém úderu nebo po nárazu do různých částí těla. V místě poranění dochází k poškození kapilár, tedy tenoučkých cévek. Z nich se vylije krev a nahromadí se v okolních tkáních. Tento jev je následně možné pozorovat přímo na pokožce, a to změnou její barvy.

Zpočátku mají modřiny krvavě červeně až namodralou barvu kvůli přítomnosti hemoglobinu. Červené krevní barvivo se však časem rozpadá na biliverdin a podlitina ztmavne a zezelená. Nakonec dochází až k přeměně na bilirubin a postižené místo hnědne a žloutne.

Hojení může trvat i několik týdnů, závisí to zejména na množství nahromaděné krve. K tvorbě modřin mají větší tendenci ženy, protože mívají slabší a tenčí cévy. Rovněž jsou na jejich tvorbu citlivější starší lidé. 

Pokud se modřiny objevují bezdůvodně

Pokud je člověk zdravý, modřiny by měly vznikat výhradně jako reakce na poranění. Bezdůvodný a častý výskyt podlitin může signalizovat zdravotní problémy. Tímto způsobem nám tělo může dávat najevo, že s ním není něco v pořádku. Časté, nevysvětlitelně tmavé modřiny mohou být například projevem hemofilie neboli poruchy srážlivosti krve. Lidem trpícím na zvýšené krvácení se mohou modřiny tvořit i po lehčích dotecích. Podlitiny mohou v některých případech signalizovat leukémii či cukrovku.

Modřiny a nedostatek vitaminů

Tvorbu modřin však může způsobovat i deficit vitaminů. Příčinou jejich vzniku může být nedostatek vitaminu C, K i B12. Někdy za ně mohou být zodpovědné dokonce léky, které užíváme. Jde zejména o antikoagulační léky snižující srážlivost krve. Za jejich tvorbou může stát dokonce aspirin či tabletky, které dlouhodobým užíváním oslabují cévy.

Pokud to shrneme, lékaře je vhodné vyhledat, když se vám modřiny objevují vlastně jakoby bez příčiny, tvoří se příliš často, nebo se šíří a jsou nepřirozeně bolestivé. Psali jsme také: Pozor na šeroslepost. Trápí mnoho lidí a může být nebezpečná

Fotogalerie
Klára Sanders | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu