|  STYL
pá 28. června, svátek má Lubomír, zítra Petr α Pavel
Zdraví
Mnoho odborniků zastává názor, že každodenní sprchování nebo koupání snižuje hydrataci pokožky 

Každodenní sprchování nebo koupel nemusí našemu tělu prospívat

14. prosince 2020 11:14 / Armin Rimoldi/Pexels
 0   0
Mnoho odborniků zastává názor, že každodenní sprchování nebo koupání snižuje hydrataci pokožky. Ta je potom suchá a popraskaná. Kvůli prasklinám v kůži se tak do těla dostávají mikroorganismy, které mohou způsobovat až infekci.

Trendem doby je za každou cenu zamezit tělesnému zápachu. Z toho důvodu se myjeme vždy po větší námaze a minimálně jednou denně, než vyrážíme do společnosti, do práce či do školy. Dokonce míváme pocit, že pravidelné mytí je dobré pro naše zdraví. Pro někoho proto může znít překvapivě, že sprchovat se není třeba denně a už vůbec není prospěšné používat na celé tělo mýdlo nebo sprchový gel.

Přirozená ochrana těla je častým mytím narušována

Problém je totiž v tom, že na povrchu kůže žijí tělu prospěšné mikroorganismy, které se spolupodílejí na obraně před nemocemi. Kůže navíc produkuje přirozený maz, kterým se zvláčňuje a udržuje pružná. Stálým odstraňováním této vrstvy pak dochází ke zdravotním komplikacím, k vysušování kůže nebo naopak k jejímu nadměrnému maštění. To tehdy, když se tělo snaží dohnat ztráty vláčnosti způsobené odstraňováním ochranné vrstvy.

Záleží na individuální situaci

Je třeba reagovat i na to, jaká je vaše individuální situace. Někdo se více potí, jiný má kůži přirozeně mastnější, jiný sušší. Přesto se dá zobecnit, že pokud už potřebujeme denní sprchu, používejme ji zejména bez mýdla. Mýdlo využijme spíš na podpaží a intimní partie. Jestliže nejsme ve větším pracovním nasazení a můžeme si dovolit být bez sprchy, je skutečně optimální frekvence jednou až dvakrát týdně.

Mytí vlasů

Vlasy reagují trochu jinak než zbytek těla. I zde ale platí, že denní mytí není úplně vhodné, protože vysušuje pokožku a vede k rychlému maštění umytých vlasů. Jestliže ale máte nějaký kožní problém, například tvorbu lupů, patrně se bez pravidelného mytí vlasů neobejdete.

Zdravotní hledisko

Pro udržení dobrého zdraví tedy není nutná celková očista těla každý den, ale hlavně pravidelné mytí rukou, protože osa ruka – ústa je nejčastější cestou, jak se do těla dostává nákaza. Přitom není potřeba používat žádné speciální přípravky s antibakteriální složkou, stačí obyčejné mýdlo a správná technika, o které jsme psali před časem. Důležitá je pravidelnost a důslednost. S touto technikou můžete být klidně na infekčním oddělení v nemocnici, používat společné toalety a nenakazíte se žádnou nemocí. Psali jsme také: Špatná chůze má negativní vliv na mnoho věcí. Naučit se chodit správně jde v každém věku

Fotogalerie
Klára Sanders | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu