Přírodní lék na oteklé a bolavé nohy i křečové žíl. Listy z vinné révy účinně pomáhají
Listy z vinné révy účinně pomáhají nejen v medicíně, ale v Itálii či Francii jsou i velmi důležitou součástí jídelníčku. Věděli jste, že vinné listy slouží i jako přírodní lék na zácpu? A nejen to. S naším tělem dokáží i jiné zázraky.
Lék na křečové žíly
Vinná réva je keř s přízemními nebo popínavými větvemi. Plodem je šťavnatá a sladká bobule, která dorůstá do velikosti 10 - 15 milimetrů a obsahuje několik malých semínek. Listy mají mírnou chuť, chutnají jako špenát. V listech se nachází množství cukrů, tříslovin, karoten, quercetin a organické kyseliny. Listy vinné révy jsou v medicíně velmi dobře známé a ceněné, zejména v oblasti péče o křečové žíly. Pokud v nohách cítíme nepříjemný pocit únavy, bolest, nohy nám často otékají a tvoří se křečové žíly, je nejvyšší čas vyzkoušet listy z vinné révy ve formě zábalu.
Jaké jsou další účinky listů z révy?
- stimulují krevní oběh
- snižují krevní tlak
- rozšiřují cévy
- zvyšují odolnost cév proti kornatění
- podporují činnost střev
- pomáhají při zácpě
- zmírňují podráždění, zarudnutí a otoky kůže
- očišťují organismus od odpadních látek
- obsahují velké množství vitamínů A, C a B
- mají protirakovinné účinky
Obklad z listů révy
Na bolavá kolena nebo křečové žíly můžeme použít účinný obklad z listů révy. Přibližně 30 listů vložíme do 500 ml vařící vody a necháme 15 minut louhovat. Do odvaru namočíme ručník, dáme na něj listy a ještě horký obklad přiložíme na bolestivé místo. Přikryjeme fólií a obvážeme. Obklad necháme působit přes noc a opakujeme podle potřeby. Další tipy na zdravé a krásné nohy se dočtete v našem dalším článku.
Čaj z listů révy
Pravidelné pití čaje z vinných listů působí jako prevence proti cukrovce nebo vysokému krevnímu tlaku. Čaj je vhodný i v chřipkovém období. Odvary z listů révy působí blahodárně i při kožních problémech. Listy se často přidávají i do koupele jako pomoc při různých dermatitidách.
A nakonec dobrý tip. Listy z vinné révy jsou výborné i do zavařenin, kterým dodají velmi příjemnou a zajímavou chuť.