|  STYL
so 28. září, svátek má Václav - Den české státnosti, zítra Michal
Ostatní
Parmezán lze nahradit jednoduchou domácí směsí 

Vyrobte si domácí veganský parmezán. Postačí vám na to jen tři ingredience

17. února 2020 19:48 / Shutterstock
 10   0
Parmezán je surovina, která se skvěle hodí na těstoviny, do rizota, salátů i dalších jídel. Pokud i vy patříte k jeho častým uživatelům, může se vám čas od času stát, že ho jednoduše nemáte po ruce, protože jste nestihli včas doplnit zásoby. Poradíme, jak si domácí "parmezán" jednoduše připravit.

Parmezán pochází z Itálie. Má žlutou barvu, zrnitou strukturu a hladkou kůrku. Vyrábí se z čerstvého a částečně odtučněného kravského mléka. Sýry mají tvar bochníků o průměru mezi 35 – 45 cm a tloušťce 18 – 34 cm. Tyto bochníky se nechávají 15 – 20 dnů máčet v solném roztoku. Následuje zrání na dřevěných policích, které trvá od 1 roku do 3 let.

Recept, který vám nabídneme, samozřejmě není na výrobu tak složitý a jde v podstatě o rychlé řešení, jak parmezán šikovně nahradit. A vzhledem k surovinám, ze kterých si lze falešný parmezán připravit, bude tato pochoutka vhodná i pro příznivce veganské stravy.

Domácí veganský parmezán

Přesto, že se pravému parmazánu tato domácí varianta zcela nevyrovná, určitě si ji zamilujete. Díky své sýrové chuti, sypké konzistenci a snadné přípravě si ho rychle oblíbíte a stane se důležitou součástí vaší kuchyně.

Velkou výhodou je, že vám tato směs vydrží v lednici i několik týdnů. Je to ale relativní. Většinou se totiž po veganském parmezánu zapráší daleko dříve.

Stačí jen tři suroviny

Na výrobu veganského parmezánu budete potřebovat jen tři suroviny a maximálně pět minut času. Připravte si tyto ingredience:

  • hrnek nepražených kešu oříšků
  • ¼ hrnku lahůdkového droždí
  • 1 lžička soli

Postup

Kešu rozmixujte se solí a lahůdkovým droždím na požadovanou směs. Pokud se vám konzistence nezamlouvá, můžete ještě přidat trochu vody.

Co se týká případných dochucovadel, záleží to čistě na vás. Směs je výborná jen z droždí, kešu oříšků a soli, ale někdo do ní ještě přidává třeba kurkumu nebo trochu sójové omáčky Tamari. 

Fotogalerie
Anna Novotná | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu