|  HOBBY
po 16. září, svátek má Ludmila, zítra Naděžda
Dům
Na očistu lednice bohatě stačí ocet a voda 

Bojíte se, aby se vám v lednici nemnožily plísně? Ocet pomůže

23. ledna 2019 14:36 / Depositphotos
 0   0
Nepříjemný neidentifikovatelný zápach, zbytky jídla a něco lepkavého přes celou poličku. Asi tak nějak vypadá noční můra všech hospodyněk, když otevřou lednici. Dětem se totiž občas něco vylije, manžel nechtěně převrátí talíř s jídlem a situace k vzteku je na světě.

Nejlepším řešením je samozřejmě chladničku vyčistit. Přinášíme vám proto několik rad, jak na to bez nutnosti drahých chemických prostředků.

Všechno musí ven

Každé čištění by mělo začínat tím, že vyndáme všechny potraviny z lednice. Není nijak výhodné vytahovat jednu poličku po druhé a potraviny přemisťovat ze strany na stranu. Naopak hrozí, že kromě toho, že nám to začne brzy lézt na nervy, také jídlo nechtěně potřísníme nějakou chemikálií. Takže nad ničím nepřemýšlejme a všechno jídlo v tomto počasí odnesme třeba na balkon.

Není nad ocet a vodu

Ihned poté se můžeme pustit do práce. Abychom zabránili nechtěnému šíření plísní a bakterií, je dobré lednici důkladně omýt vodou, do níž přidáme nenahraditelný ocet. Výborně se osvědčila také voda se sodou, která svými vlastnostmi dokáže skvěle zatočit s nánosy nečistot. Tyto směsi také zatočí se zápachem, který se v ledničce mohl objevit.

Při úklidu lednice také rozhodně nezapomeňte na těsnění, které je ve dveřích. V jeho záhybech se totiž často ukrývá řada nebezpečných bakterií, které je potřeba zlikvidovat. Také tyto prostory můžete bez obav vymydlit vodou s octem a nakonec je ošetřit vazelínou. Díky ní zůstane těsnění pružné a nebude tak snadno praskat.

Nešiřte pachy

Pokud se vám náhodou stane, že ani po důkladném umytí chladnička nevoní čistotou, můžete dovnitř strčit malou misku s neředěným octem nebo kousky citronu. Právě ten dokáže pach z lednice účinně pohltit.

Pozor byste si však měli dávat také na potraviny, které jednak zápach v lednici vydávají, ale také na ty, které jej nasávají. Nejvíce náchylné jsou na to například sýry a jiné mléčné výrobky. Je tedy vhodné tyto potraviny uchovávat v neprodyšných plastových boxech. A rovnou do nich můžete uzavřít také jídlo, které dokáže v lednici nadělat nepříjemnou pachovou paseku.

A když už budete v pracovním procesu, můžete se stejnými pomocníky vyčistit také myčku. I ta totiž občas vydává nepříjemný zápach, se kterým je dobré zatočit. Jak na to, si můžete přečíst v našem článku zde.

Oddělujte čerstvé od vařeného

Zapomeňte také na uskladňování jídla, které je ještě teplé, ba dokonce horké. Velký rozdíl teplot může vést ke znehodnocení jídla, a zároveň může být původcem zrodu bakterií, které přirozeně napadnou potraviny okolo. Ze stejného důvodu se do budoucna vyvarujte také skladování uvařeného jídla vedle potravin syrových.

Fotogalerie
Veronika Prášilová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu