|  HOBBY
so 23. listopadu, svátek má Klement, zítra Emílie
Ostatní
Nebrečte nad rozlitým mlékem, s připáleninami si lze poradit 

Pár rad, jak vyčistit hrnec a sporák od připáleného mléka

18. ledna 2019 09:05 / Internet
 0   0
Každý ví, že vroucí mléko je v hrnci nevyzpytatelné. Stačí chvilka nepozornosti, přeteče a máte o starost navíc. A co teprve, když se vám připálí. Posbírali jsme pro vás několik vyzkoušených postupů, jak vyčistit hrnec a zbavit kuchyň zápachu z připáleného mléka na plotýnce.

Nezřídka takový rendlík skončí v popelnici, protože připálené mléko je velmi odolný protivník. Pokud se vám však něco takového stane, nepropadejte hned panice, vyzkoušejte některý z následujících osvědčených triků. Možná se vám nepodaří připáleniny odstranit hned napoprvé, ale nevzdávejte to. Vaše úsilí bude jistě korunováno zaslouženým úspěchem.

Základem je důkladné odmočení

Všechny následující postupy mají jedno společné. Připálený hrnec je nutné nechat pořádně odmočit. To znamená klidně i přes noc. Někdo do vody přidává sůl, tedy hodně soli, někdo i společně s jedlou sodou a kypřicím práškem. Vyzkoušené je také odmočení octem, případně jej můžete ještě nejdříve nechat projít varem. V takovém případě hrnec dejte na balkon nebo za okno, ať nemáte domácnost plnou octomilek. V některých případech půjde následující den připálenina i odloupnout. Pokud ne, budete muset ještě drhnout.

Pozor na poškrábání

Po odmočení přichází na řadu mechanická očista. Rozhodně nepoužívejte kovovou drátěnku ani jiné předměty, kterými byste hrnec mohli poškrábat. Plastovou drátěnku či houbičku sice asi zničíte, ale jde to i s nimi. Na hrubé připáleniny můžete zkusit použít také plochou dřevěnou vařechu. Pokud na dně stále zůstávají zdánlivě neodstranitelné skvrny, nalijte do hrnce savo a druhý den se pokuste dílo dokonat.

Když se vám vroucí mléko vylije na sporák, doporučuje se ihned setřít skvrnu mokrým hadrem a nakapat na ni ocet, zabráníte tak šíření nepříjemného zápachu. Pokud se již mléko stihlo připálit, nakapejte na houbičku trochu oleje, skvrnu přetřete, nechejte pár minut působit a setřete.

Věříme, že se vám s našimi radami podaří zbavit se případných připálenin. Opět se nám osvědčil jeden z nejuniverzálnějších pomocníků v kuchyni – ocet. Jeho neocenitelných služeb můžete využít i v případě připálených pánviček. Podívejte se, jak se dá jeho síla zužitkovat.

Fotogalerie
Veronika Prášilová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu