|  HOBBY
so 23. listopadu, svátek má Klement, zítra Emílie
Ostatní
Houby musíte vždy nejprve podusit 

Dáváte hřiby do mrazáku? Tak pozor na častou chybu, kterou ničíme nejen houby, ale i naše zdraví

21. září 2018 08:38 / Depositphotos
 609   0
Houby se mohou sušit, zavařovat a také mrazit. Ale i tento způsob zpracování má svá pravidla, jinak by se mohlo stát, že si pochroumáte zdraví.

Houbařská sezona už propukla a řada lidí nosí domů plné koše. Možná, že si některé hříbky chcete nechat na pozdější konzumaci. A ideální volbou je zmrazení. Představíme vám správný způsob, abyste si je mohli vychutnat třeba i uprostřed zimy.

Houby můžete omýt

V první řadě je třeba připomenout, že je důležité, abyste sbírali a uchovávali jenom kvalitní a zdravé houby. Takové, které nejsou napadené plísní ani jinými chorobami. Před zmrazením je vždy dobře očistěte a na rozdíl od hub, které jsou určené k sušení, je můžete propláchnout pod tekoucí vodou.

Babky i lišky

Nejvhodnější pro zmrazení jsou všechny hřibovité houby, a to včetně babek, které se naopak nemají sušit. Více o tom, proč i jak správně houby sušit, jsme psali zde. Zmrazit se dají i další druhy hub, například žampiony, lišky anebo jedlé holubinky.

Syrové jsou toxické

Než dáte hřiby do mrazničky, předvařte je. V žádném případě je nedávejte do mrazáku v syrovém stavu. Houby se totiž nezamrazí okamžikem, kdy zavřete dvířka mrazáku. Uvnitř hub jsou enzymy, které se je snaží ze všech sil zlikvidovat a rozkládají je. Během toho se neustále uvolňují mykotoxiny, což jsou škodliviny, které pak napadají hlavně slinivku. A než se hřiby zamrazí na nějakých minus dvacet a činnost enzymů ustane, trvá to několik hodin. Proto je dobré je nejprve tepelně upravit.

Mražené půlky

Houby můžete rozpůlit nebo rozkrájet na čtvrtky, malé hříbky nechejte v celku. Kousky pak vhoďte do vroucí vody, v níž je sůl a trochu octu. Délka vaření odpovídá jejich velikosti a tuhosti, to znamená 4 až 8 minut. Po uplynutí času je ochlaďte ve studené vodě. Teprve až vychladnou a oschnou, dejte houby do sáčku a teprve pak do mrazáku.

Předvařené plátky

Pokud si chcete přidělat trochu víc práce, můžete houby před zmrazením nakrájet na silnější plátky a pak je čtyři minuty předvařit. I v tomto případě přidejte sůl i ocet. Postup je pak stejný jako u půlených plodnic.

Dušení hub

Jestli jste se rozhodli, že houby podusíte, nakrájejte je na větší plátky a duste je nejprve v troše vroucí vody a ve vlastní šťávě a až potom přidejte trochu oleje. Poté celou nádobu i s houbami ochlaďte ve studené vodě. Vychladlou směs dávejte do kelímků nebo misek a zamrazte. 

Fotogalerie
Šárka Vondráčková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu