|  HOBBY
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Ostatní
Řada lidí se při skladování potravin stále dopouští celé řady chyb 

Nedopouštějte se chyb při skladování potravin. Tyto do lednice nikdy nedávejte

04. září 2018 11:22 / Shutterstock
 0   0
Přijdete z obchodu a vyskládáte nákup. Něco dáte do lednice, něco do chlebníku či skříně. Možná ani netušíte, že tímto děláte velké množství chyb. Víte třeba, že rajčata do chladničky vůbec nepatří?

Pokud potraviny špatně uskladníte, zhoršíte tím jejich kvalitu, a zvlášť v lednici. Je to často dáno i tím, že v panelácích chybí tzv. chladná zóna, kde by měla být stálá teplota 0 - 10 stupňů Celsia. Ideální jsou proto sklepy nebo spíže, které jsou dobře větrané a chladné. Vyšší vlhkost zajistí dlouhou životnost bramborám, cibuli či česneku. Co ale dělat v případě, že vám taková zóna chybí?

Ven z obalu

Významnou roli hraje obal, ve kterém jste si potraviny přinesli domů. Pečivo vyndejte z neprodyšného mikrotenového sáčku. Stejně tak i mouku, sůl, cukr a jiné sypké potraviny přesypte do skleněné nebo plastové dózy, která jde uzavřít. Co se týče aromatických potravin, tak ty uskladňujte daleko od sebe.

Mléko do dveří nepatří

Asi každý výrobce ledniček umísťuje přihrádky na mléko, vejce a máslo do dveří. Ale tam správně tyto věci vůbec nepatří. Vzhledem k častému otevírání dveří je totiž v tomto prostotu mnohem vyšší teplota, která může způsobit rychlé zkažení.

Chleba do utěrky

Chléb by měl být správně zabalený v utěrce a skladovaný při pokojové teplotě. Rohlíky, housky či toastový chléb potřebují chlad, jinak začnou plesnivět. Ale lednice mu zase odebírá přirozenou vlhkost. Proto je vhodné pečivo co nejrychleji sníst, jinak je vhodné jej zamrazit. K tomu využijte  hermeticky uzavíratelné sáčky, aby výrobky nenačichly ostatním jídlem.

Brambory začnou černat

Velký problém bývá s uskladněním brambor. Ty totiž do lednice rozhodně nepatří, jinak začnou černat a změní svou chuť. Jsou pak sladké. Nejlepší způsob skladování je v chladu a v temnu. Pokud jsou podchlazené, začnou zelenat a jejich slupka se brzy zkazí. V teple zase začnou rychle klíčit a jak je známo, klíčky obsahují jedovatý solanin. Ideální pro jejich uskladnění jsou sklepy. Jestli jej nemáte, kupujte jen takové množství brambor, které stačíte rychle zkonzumovat. Na podzim a v zimě můžete využít balkon, ale je potřeba je udržet v teplotě od 4 do 6 stupňů Celsia. K tomu využijte například polystyrén, kterým můžete vystlat bedýnku.

Rajčata ztratí chuť

Velmi častým nešvarem je skladování rajčat a salátových okurek v lednici. Vlivem nízké teploty mouční a ztrácí na své chuti. Pokud je necháte v ošatce při běžné pokojové teplotě, chuťově dozrají. Pak je můžete dát do lednice, protože by mohly začít plesnivět, ale skutečně jenom na pár dnů.

Pomeranče ztratí vitaminy

Ani ovoce, jako jsou pomeranče, mandarinky nebo citrony, do lednice nepatří. Musí zůstat v pokojové teplotě, aby se v něm rozvinuly vitaminy. V lednici ztrácí vitamin C. Můžete si jej dát na chvíli do ledničky, chcete-li osvěžující svačinu, ale nesmí zde zůstat příliš dlouho. Podobně je to i s banány, ananasem, melounem a dalším tropickým ovocem. V chladničce rychleji změkne a začne plesnivět. Pokud je všechno ovoce nestihnete zkonzumovat a máte strach, že vám zhnije, využijte sušení. Více o tom jak, jsme psali zde.

Pomazánky a džemy

Také kupujete dětem arašídové a čokoládové pomazánky? Pak se podívejte, zda obsahují sůl. Pokud ano, nemusíte je dávat do lednice. U džemů je to opačně. Vysoký obsah ovoce předurčuje potravinu k rychlé zkáze, s nimi tedy okamžitě po otevření do chladničky.

Fotogalerie
Šárka Vondráčková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu