|  HOBBY
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Dům
Sušené ovoce je velice oblíbená zdravá varianta mlsání 

Chystáte se na sušení vaší úrody? Vyberte si dobře sušičku ovoce

28. srpna 2018 11:08 / Shutterstock
 0   0
Měli jste bohatou úrodu ovoce a nevíte, co s ním? Kupte si sušičku a připravte si zdravé mlsání. Poradíme vám, jak vybrat tu nejvhodnější pro vás.

Sušené ovoce je poměrně velký hit. Je to totiž zdravá forma mlsání. Nasušit si můžete prakticky cokoliv od oblíbených jablek přes zeleninu až po maso. Sušičky ovoce vám v mnohém ušetří spoustu práce. Jenomže v obchodech najdete celou řadu variant. Na vás je, abyste před koupí zvážili, jaké množství dobrot chcete tímto způsobem zpracovat. Důležité je však, aby bylo ovoce před sušením dobře uskladněno. O tom, jak například správně uchovávat jablka, jsme psali zde. Podle množství potravin, kterými budete sušičku krmit, bude dobré dbát na několik důležitých parametrů.

Výkonnost a velikost

V první řadě záleží na tom, jak moc budete sušit. Pokud máte velkou zahradu a bohatou úrodu, pak si zvolte sušičku s velkým příkonem. Optimálně tak 1000 W. U tohoto elektrospotřebiče můžete nad sebe při sušení ovoce naskládat až 24 plat. Pro průměrného spotřebitele bohatě postačí sušička s příkonem 500 W. To je takový zlatý střed. U příkonu 250 W však nečekejte zrovna nějaký zázrak. Takže touto cestou se raději nevydávejte.

Regulace teploty

Každá potravina potřebuje pro sušení určitou teplotu. Proto je dobré dbát při nákupu sušičky určitě i na tuto vymoženost. Některé sušičky nabízejí jen dvě varianty. Což ale není moc dobré. Ideální je, pokud si můžete teplotu sami nastavit podle druhu ovoce, zeleniny či bylinek. Ty například potřebují na sušení teplotu maximálně do 40 °C. U sušení ovoce, zeleniny a hub je zase dobré zvolit si teplotu mezi 50 – 55 °C, masa potřebují ještě vyšší. Některé sušičky mají také speciální síta na sušení bylinek.

Časovač a bezpečnost

Pokud má sušička tu možnost, že má bezpečnostní pojistku, která má nastavený spínač na 12 či dokonce 40 hodin provozu, je to ideální. Levnější typy přístrojů nemusejí mít ani tu nižší hodnotu, jenomže pak hrozí, že vám ovoce může zplesnivět kvůli zbytkové vlhkosti a teplu. Po určitém čase je nutné sušičku z bezpečnostních důvodů vypnout. I na to někteří výrobci pamatují a jejich spotřebiče mají v sobě zabudovaný  časovač, který vás upozorní na to, že už nastala doba, kdy je nutné zařízení vypnout. Nicméně i tak se nemusíte bát, že vyhoříte. Většina přístrojů v sobě obsahuje ochranu proti přehřátí.

Hlučnost

Některé ovoce je nutné sušit i dvanáct hodin. A to znamená, jet přes noc. Proto by vás rozhodně měla zajímat položka, ve které se dozvíte něco o hlučnosti sušičky. Platí, že čím menší a lepší přístroj vybavený dokonalejším horkovzdušným systémem, tím vám bude méně vrnět.

Údržba a čistění

To, jak vám dlouho sušička vydrží, záleží částečně i na tom, jak se o ni budete starat. V žádném případě ji neskladujte ve vlhkém a prašném prostředí. Nejlepší je suché, čisté a dobře větrané místo. Co se týče údržby, tak bohatě postačí hadřík namočený ve vodě. Lepší typy mají dokonce síta uzpůsobená pro mytí v myčce. Základní desku s ventilátorem ale čistěte jen vlhkým hadříkem, a hlavně když už je vychladlá a vypojená ze sítě.

Fotogalerie
Šárka Vondráčková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu