|  HOBBY
so 23. listopadu, svátek má Klement, zítra Emílie
Ostatní
Ne všechny plody stihnou dozrát včas 

Zelená rajčata nevyhazujte. Máme tipy, díky nimž vám krásně dozrají

01. srpna 2018 10:20 / Shutterstock
 0   0
Zlomila se vám pod váhou plodů některá větvička rajčat a zůstaly na něm zelené plody nebo vám je shodil vítr? Určitě je nevyhazujte. Zkuste pár triků, díky nimž vám krásně zčervenají.

Rajčata můžete sklízet prakticky od poloviny léta až do prvních mrazíků. Někdy se ale stává, že poslední úroda nestihne dozrát, a nebo se některý keř zlomí ještě dřív, než jsou na něm červené plody. Naštěstí ale existují způsoby, jak lze úrodu zachránit. Je to stejné jako s banány. I ty jsou schopny dozrát, když je utrhnete předčasně.

Plody dolů

Pokud se vám zlomila některá větev s nezralými plody, větvičku nebo špičku keře jednoduše vezmete a zavěste vzhůru nohama. Dá se vzít i celý keřík s kořeny. Předtím ještě odstraňte uschlé nebo poškozené listy a plody. Tenhle způsob trsového sklízení pochází z Itálie. Rajčata na keříku vydrží déle než ta utržená.

S jablkem

Naše babičky to řešily jednoduše. Úrodu rajčat strčily do krabice od bot. K tomu se obvykle přidalo jedno krásně zralé jablíčko. To proto, že obsahuje etylen, který urychluje zrání. Využít můžete také plato od vajec. Co důlek, to rajče. A stejně tak můžete dát rajčata na tácky a vystavit je u okna. I v tomhle případě se k nim přidává buď zralé klasické jablko, nebo dokonale zralé rajče.

Pravidelná kontrola

Rajčata sklízejte pokud možno v celých vijanech nebo alespoň se stopkou. Díky tomu získají po dozrání výraznější chuť i aroma. Odstraňte poškozené plody a ponechte jen ty bez vad. I v malé prasklince se začnou množit houby a plísně, které by znehodnotily všechny plody. Zrající plody je potřeba pravidelně kontrolovat, jestli se některé nekazí. To bezpečně poznáte podle výskytu octomilek. Z račjat si můžete rovněž uchovat semínka pro příští sezonu. O tom, jak na to, jsme psali zde.

Když nechcete čekat

Věděli jste, že zelená rajčata jsou skvělou pochoutkou? Pokud tedy nechcete čekat na jejich dozrávání, můžete si z nich udělat skvělé řízečky.

Potřebujete

  • 4 velká zelená rajčata
  • 250 g kukuřičné mouky
  • 250 g hladké mouky
  • kajenský pepř
  • 1 zakysaná smetana
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • olej

Postup

Smíchejte kukuřičnou mouku s hladkou a přidejte sůl, pepř a kajenský pepř. Rajčata nakrájejte na silnější plátky, namočte je v zakysané smetaně a pak obalte ve směsi. Na rozpáleném oleji je smažte po obou stranách dozlatova.

Fotogalerie
Šárka Vondráčková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu